Tekst, Foto & Collager: Johnny Tauman
27. september 2023

Ribe Byhistoriske Arkivs lokaler var fyldt til bristepunktet, da der tirsdag eftermiddag blev fejret 50- års jubilæum. RYK IND RIBE skønner, at omkring 80-90 personer overværede arkivleder Jørgen Dieckmanns velkomst efterfulgt af en talerække bestående af Jakob Lohse, Kirsten Tygesen, Søren Mulvad og Mette Guldberg.

Kan bruge arkivet i forhold til nutidige vejrfænomener

– Af alle steder føles det helt oplagt at fejre arkivet her i Ribe, fordi byen jo på en ganske særlig måde emmer af den historie, som arkivet er sat i verden for at passe godt på – og bevare for eftertiden, indledte formand for Kultur- & Fritidsudvalget Jakob Lohse sin tale, hvor han slog fast: – Her i – IKKE – alene Danmarks, men også Skandinaviens ældste by – finder arkæologerne stadig nye fund, og de strækker sig faktisk endnu længere tilbage i tiden end de godt 1300 år, som vi regner for Ribes historie.
Jakob har humor – så hans efterfølgende sammenligning – fik latteren frem blandt de fremmødte: – Set i lyset er Ribe Byhistoriske Arkivs 50-års jubilæum jo nærmest som en børnefødselsdag. Vi kan nu alligevel anerkende al den viden og dokumentation, som er samlet op.

Der blev hygget , snakket og grinet under receptionen

Udvalgsformanden brugte her de mere og mere ekstreme klimaforhold som eksempel og henviste til data og billeder fra dengang, Ribe stod under vand, når stormfloder hærgede egnen
Han omtalte desuden kilder i arkivet om ripenseres hjælp til flygtninge under 1. verdenskrig, inden et tillykke med dobbelt jubilæet (SeminarieHuset har 10 års jubilæum).

Mindeplader til Ribes oversete kvinder?

Det Antikvariske Selskabs formand Kirsten Tygesen omtalte i sin tale bl.a. byvandringen for nylig med overskriften Ribes oversete kvinder. Her førte arkivleder Mette Guldberg deltagerne rundt i byens gader og veje, og fortalte på levende vis, om kvinder, som burde have en mindeplade. Flere blev nævnt, men især navnet overbibliotekar Dagny Mortensen udløste anerkendende nik fra de fremmødte.
– Vi er meget glade for samarbejdet med arkivet og Mette, som vi sammen med skal  tilføre spændende fortællinger og ture rundt i byen, sagde Kirsten Tygesen, der er beskriver Ribe Byhistoriske Arkiv således: – Det er trygt, at de gamle data, billeder og papirer bliver gemt – og jeg ville gerne, at det blev mulighed for flere timer hertil.

Henning Julius i baggrunden er en af de frivillige

Hvilken dato er den rigtige?

Søren Mulvad udfordrede i sin tale, hvornår Ribe Byhistoriske Arkiv har sin egentlige start. – 9. juli 1973 blev mit første barn født – og netop denne dag, besøgte jeg Dagny Mortensen og så de første ting, som hun havde gemt på loftet.
Der kom rigtig gang i arkivet senere – og jeg vil gerne fremhæve Karen Jermiin Nielsen, Mette Guldberg og alle de frivillige, som har ydet en kæmpe indsats.
Og Søren ved, hvad han taler om – han var i en årrække arkivleder i Seem Sogn.

Anskuelighedsundervisning

Mette i snak med nogle gæster – i baggrunden ses billeder fra anskueligheds gennemgangen

Som den sidste fik arkivleder Mette Guldberg ordet – og hun førte med en gennemført anskuelighedsundervisning med pegepind og billeder de mange gæster gennem bibliotekets historie. Men inden RYK IND RIBE gengiver elementer fra en tale med masser af årstal, vil vi lige dvæle ved vilkårene for at drive et lokalarkiv i dag.

Stor og mærkbar nedskæring i 2020

– Vi har nogle dejlige lyse lokaler i bofællesskab med Biblioteket, lød det fra Mette Guldberg, som omtalte nedskæringer i timetallet i 2020: – Vi fik næsten halveret timetallet fra 18 timer til 11,5 timer – og at åbningstiden blev skåret ned til en ottende del. Det betyder, at vi kun har åbent fire timer den 1. tirsdag i måneden. Det er det laveste timetal i 30 år og den laveste åbningstid i de 50 år arkivet har eksisteret.

Til gengæld er antallet af frivillige arbejdstimer tredoblet – stor tak til Henning Julius, Karen Margrethe Melbye og Birgit Chrestensen.

Vi fik dagligdagen til at fungere

– Vi fik en dagligdag til at fungere, så det stadig er en fest at gå på arbejde, sagde Mette Guldberg, der forud for jubilæet udsendte en pressemeddelelse med overskriften: I fin form trods nedskæringer. Det blev til en avisoverskift: – Jubilar har klaret sig bedre efter nedskæringer.
Med et glimt i øjet kommenterede Mette det således: – Som om vi var en plante, der bare havde godt af at blive beskåret. Så lad mig slå helt fast: Det gør bestemt ikke noget, at antallet af løntimer og åbningstimer bliver hævet.

Historiske nedslag

Der var en kort overgang tale om at lave en landsarkiv i Ribe (omkring 1930) i Sct. Catharinæ Kirke eller Kloster. Men Landsarkivet gik til Aabenraa.
Det blev samlet lokalhistoriske oplysninger og arkivalier på byens bibliotek, hvor Dagny Mortensen blev ansat i 1923.
Dagny Mortensen fik i 1958 besøg på sit bibliotek i Puggaardsgade af Hans Brandt – lederen af Danmarks første byhistoriske arkiv i Faaborg – stiftet i 1957.
Biblioteket flyttede i 1959 til Saltgade og senere i 1984 til Gjørtz Vej (senere Gjørtz Plads),
Bibliotekar Susanne Benthien stod for arkivet. Hendes kamp for at finde midler til arkivet blev ”belønnet”, da Ribe Kommune i 1990 bevilgede 18 timer til ekstra arbejdskraft på biblioteket.
I 2001 fik arkivet nye lokaler på Gjørtz Vej med egen indgang – skiftede navn fra Ribe Lokalhistoriske Arkiv til Ribe Byhistoriske Arkiv.
Biblioteket insisterede på at få arkivet med, da det i 2012 flyttede til SeminarieHuset.

Gæster og gavebord

Der blev lyttet, hygget og snakket