Tekst Hasse Jørgensen, arkivfoto Ryk Ind Ribe, torsdag den 8. december 2022
Bybussens fremtid i Ribe var til behandling på et møde i udvalget for plan- og byudvikling, men her kunne udvalgsmedlemmerne ikke blive enige. Der blev fremsat flere ændringsforslag til det oprindelige forslag om at spare bybussen, og det medførte igen andre forslag, hvilket resulterer i, at sagen nu ender på byrådets bord.
Sagen om Ribe Bybus indgår i et større spareforslag, hvor der ud over nedlæggelsen af bybussen i Ribe også er forslag om reducering af adskillige ruter specielt i aftentimerne på bybusnettet i Esbjerg.
Sagen er, at stigende energipriser og færre passagerer har betydet, at der skal spares omkring 4.1 millioner kroner på det lokale busnet, og her er forvaltningen og Sydtrafik, der forestår kørslen, blevet bedt om spareforslag. Forslagene går som bekendt på at nedlægge bybussen i Ribe og reducere i Esbjerg. Det vi give en besparelse på 1,5 millioner kroner ud af den sammenlagte på 4,1 millioner kroner.
Få bruger bussen
Passagertællingen viser, at det er meget få passagerer, der bruger Ribe Bybus. Ribe bybus har halvtimesdrift med 20 daglige afgange mellem kl. 7.15 og 17.11 og 7 afgange på en lørdag. På skoledage er der i gennemsnit 7,7 passagerer på den travleste morgentur, mens passagertallet resten af dagen ligger mellem 0,8 og 4 i gennemsnit pr. afgang. I ferier og lørdage er passagertallet i gennemsnit 0,1 til 0,8 pr. afgang.
Formanden for udvalget for plan- og byudvikling, Henning Ravn (V) fortæller, at der på udvalgsmødet var et forslag om godkendelse af besparelserne. Det kunne Socialdemokraterne og Konservative ikke stemme for. De fremsatte et ændringsforslag om at udsætte afgørelsen til nye undersøgelser var gennemført.
Det medførte et par nye forslag, og da der ikke kunne indgås kompromis, havner sagen i byrådet.
Økonomisk presset
– Jeg er bestemt ikke tilhænger af at nedlægge noget, men vi er i en økonomisk presset situation, og jeg vil meget nødig være med til at nedlægge busruter til vores landsbysamfund.
– Vi har en bybus i Ribe, der ikke bruges af ret mange mennesker, som passagertællingerne viser. De skolebørn, der bruger bussen, når de skal i skole og hje m igen om eftermiddagen, kan vi betjene ved en omlægning af en anden rute. Det koster godt 13.000 kroner på årsbasis mod en besparelse på godt 1.5 millioner kroner ved nedlæggelsen af bybussen, siger Henning Ravn.
Kan bruge Flex-trafik
Henning Ravn peger videre på, at beboerne kan bruge Flex-trafik, hvis bybussen nedlægges.
– Den kan alle bruge, og udgiften er ikke meget større end ved at tage bybussen. Og er man handicappet, kan man blive visiteret til ordningen.
– I den offentlige debat har det været fremme, at mange vil savne bybussen?
– Når jeg ser passagertallene for bybussen, er der jo ikke mange, der bruger den. Hvem er det, der vil savne den?
– Vi skal være økonomisk ansvarlige, og jeg vil hellere bruge pengene, hvor de gavner mange.
– Det er også påpeget, at man kunne indsætte en mindre bus, ændre ruterne og evt. ændre til times eller to timers afgang frem for afgang hver halve time, ligesom ruten måske kunne laves om?
– Vi har bedt både forvaltningen og Sydtrafik om alternative forslag, og at indsætte en mindre bus og ændre rutefrekvensen giver kun en meget minimal besparelse, oplyser Henning Ravn.