Project Description

Tekst og fotos Hasse Jørgensen, søndag den 31. maj

Sommeren er kommet over Danmark. Træerne er sprunget ud og græsset grønnes alle steder. På Ribe Bryghus grønnes det i høj grad også i overført betydning.

Efter måneders ombygning af den gamle remise ved Seminarievej, er Ribe Bryghus nu rykket fra lokalerne i Skolegade til den gamle remise, der er sat totalt i stand med skyldig hensyntagen til den historie, der knytter sig til bygningen, der er fra omkring 1875, hvor den blev bygget til to lokomotiver. Allerede 12 år senere blev huset udvidet, så der var plads til fire lokomotiver.

Det var den gang Ribe var en travl banegård med fem spor i en kongelige enklave, der således ikke hørte til Tyskland efter 1864.

Seks store combitanke rummer sammenlagt 12.000 liter god øl.

Hvor lokomotiverne og andet udstyr til statsbanerne stod, er der i dag et moderne bryghus med selve bryggeriet midt i huset. I den sydlige ende er der lager, og i den nordlige er der indrettet lokaler til besøgende, der gerne vil følge brygprocessen mens de nyder den lokale bryg. Lokaler, der også kan bruges til forskellige arrangementer som fester, møder og lignende.

Brygmester Lars Nielsen forklarer, at stedet allerede er åbnet på den måde, at folk om lørdagen kan komme og se huset og købe det lokale øl.

– Men øvrige arrangementer venter vi lige med til forsamlingsforbuddet bliver hævet, så flere mennesker kan mødes, og til vi har fået en bevilling. Sagen er, at når det er et selskab som vores, der søger en bevilling, er det mere kompliceret, end hvis det er en enkeltperson, forklarer Lars Nielsen, der også fortælle, at selvfølgelig har corona-krisen kunnet mærkes, fordi restaurationer og værtshuse har været og stadig er lukkede.

– Men så har vi jo haft tid til at indrette bryggeriet, lyder det fra Lars Nielsen.

Han fortæller videre, at der er indkøbt nyt udstyr til bryggeriet i form af to nye kogekar, to store varmtvandsbeholdere, og seks store tanke til gæring og lagring – såkaldte combitanke, der hver rummer 2.000 liter god øl. Og 450 flasker kan tappes i timen, hvis der virkeligt ”gås til den”.

Denne solrige lørdag var der flere besøgende på bryggeriet, der dels beundrede udstyret og dels købge nogle af de gode ølvarianter med hjem til senere nydelse.

Fakta

Ribe Bryghus blev i 2006 startet i lejede lokaler i Skolegade af Lars Nielsen, Steen Sahl og Mark Vind, der også i dag ejer bryggeriet.

Et egentligt åbningsarrangement holdes, når corona-krisen er helt overstået

Du kan læse mere om bryggeriet på dets hjemmeside ved at klikke her

Fra publikumslokalerne i to etager kan man følge arbejdet i bryggeriet

Arkitektladen i Ribe har stået for ombygningen og den spændende indretning af den gamle remise

Annonce