Tekst og fotos: Renè Jørgensen
25. februar 2022.
Ribe Bridgeklub tæller mange ildsjæle
Når man træder ind i klublokalerne på Ørstedsvej, hviler der en dejlig ro over de mange borde med spillelystne medlemmer. Det er ikke tilladt at snakke særlig højt. Gør man det, kan der godt tysses på en.
Erling Lund Lagoni er formand for klubben, og han viser de pæne velholdte lokaler frem, som efter coronaen er ved at være godt fyldt op igen. – Coronaen skabte aflysninger, men nu tegner det hele godt igen, fortæller formanden for de 136 medlemmer, der dyster på kortene fire dage om ugen.
Nu er det ikke kun kortspillet, der fylder i klubben. De mange medlemmer er også med til at holde klubben i en pæn stand, og det ses ganske tydeligt. – Alle giver en hånd med, kommer det fra formanden, der kan fortælle, at det er klubben, der ejer huset og det er medlemmerne, der sørger for at holde det hele vedlige. Det er blevet til nyt tag og et af de næste projekter bliver en ændring af varmeforsyningen, som formanden håber vil blive med fjernvarme.
Tilbage til bridgen. Man er inddelt i tre grupper A – B – C, hvor A er de meget rutinerede. På tirsdage er der mange og i perioder tælles der 72 medlemmer – de andre dage er der færre. Nu er det jo ikke alle, der kan kunsten. Derfor er der undervisning om tirsdagen – og det gennemføres to gange om året: i september og kort efter nytår.
Er man rutineret kan man bruge nogle teknikker, når man melder ud. Andre, de mindre rutinerede, kan have glæde af de to bøger: Bridgevejen 1 & 2. Men fælles er det, at der spilles om point, som indberettes til Dansk Bridgeforbund fra klubbens pc. Resultaterne registreres.
Det lyder svært. Formanden fortæller imidlertid, at bridge er for alle, og man kan lære det. Nogen er selvlærte og har lettere ved det.
Er man forhindret på en spilleaften, er der altid nogen på ”standby”, som kan træde til.
Formanden kunne nu godt ønske sig flere unge, og med unge er der tale om skolebørn, for det praktiseres i andre kommuner, men det er krævende.
– Klubbens medlemmer er fra først i 30´erne til sidst i 90`erne, så alle kan være med, smiler Erling Lund Lagoni.
Bridge er ikke kun et vinterspil, for om sommeren er der drop in bridge, hvor der kommer spillere fra andre klubber. Man skal dog altid selv have en makker med, som det hedder i kortspil.
Fakta om bridge:
Bridge eller kontraktbridge er et kortspil. Moderne bridge blev udviklet i 1920’erne i USA og spilles i dag over hele verden. Navnet har formentlig sin oprindelse i det russiske ord Бридж, der betyder herold eller budbringer. Spillet spilles af 4 spillere fordelt på 2 samarbejdende makkerpar. Hver spiller råder over 13 standardkort. Makkerparrene sidder ovenfor hinanden ved et bord, der i turneringsbridge er kvadratisk.
Spillet kan spilles som et selskabsspil for 4 personer, rubberbridge. Spillet er imidlertid mest udviklet som turneringsspil, hvor den samme kortfordeling spilles af flere “borde” (med 4 spillere), hvorefter scorerne sammenlignes. Dermed er resultatet ikke afhængigt af, hvilket makkerpar der har fået de bedste kort. For turneringsspil gælder normer og regler, der er nedfældet i “Love for turneringsbridge”, der er fastsat af World Bridge Federation og kan findes på dansk på Danmarks Bridgeforbunds hjemmeside.
Kilde: Wikipedia