Tekst Hasse Jørgensen, foto Johnny Tauman og Hasse Jørgensen, tirsdag den 14. december 2021
Ribe Biogas var, da det blev taget i brug i 1990, verdens største termofile biogasanlæg, og denne status til trods, er anlægget løbet blev udbygget og moderniseret for adskillige kroner, der sammenlagt løber op i et tocifret millionbeløb.
Det store anlæg ved Koldingvej nord for Ribe er da også synligt for de mennesker, der kører på Koldingvej, og ikke mindst i aftentimerne, når der brændes gas af på anlægget, er synligheden stor. Gasafbrændingen giver ofte anledning til misforståelser, så nogle tror, det brænder på anlægget og derfor alarmerer myndighederne.
Men rent faktisk er det meget lidt på anlægget, der i virkeligheden kan brænde, og den afbrænding, der foregår fra to tårne, er kontrollerede afbrændinger og er netop også en del af sikkerheden. For hvis der sker fejl i produktionen af metangas, lukker produktionen ned, og den gas, der ikke kan sendes ud i nettet, brændes af i tårnene.
Desværre har det givet anledning til nogle alarmopkald til brandvæsnet, som man godt ville være foruden.
– Vi er meget glade for, at borgerne er opmærksomme og melder, hvis de tror, det brænder. Og vi må medgive, at når der brændes gas af på Ribe Biogas, kan det ikke mindst på afstand se voldsomt ud, men der er tale om kontrollerede afbrændinger, fortæller viceberedskabschef Kjeld Tauman, Sydvestjysk Brandvæsen.
Derfor har Ribe Biogas og Sydvestjysk Brandvæsen indgået en aftale om, at når der laves kontrollerede afbrændinger, får brandvæsenet i SMS, så man kan berolige anmelderne med, at der ikke er problemer.
Men hvad er det, der sker på de store anlæg, der ligger lidt tilbagetrukket fra Koldingvej?
Det er faktisk historien om en virksomhed, der i høj grad er med til at mindste forureningen ved at omdanne gylle, dybstrøelse og andre organiske stoffer som dit køkkenaffald til metangas, der sikrer mange familier varme i deres huse.
Gassen, der udvindes ved en omfattende og kompliceret kemisk proces, afsættes i første omgang til Ribe, hvor den indgår som ”brænde” på Ribe Fjernvarme, ligesom den sendes ud i bynettet, hvor den bidrager til opvarmningen af de huse, der har gasfyr. Eventuel overskydende gas sendes ud på det landsdækkende net via to store stationer, der ligeledes ligger på Nørremarken tæt på selve biogasanlægget.
Selve anlægget på Koldingvej er beskyttet af et omfattende sikkerhedsnet med mellem 1000 og 1200 målepunkter placeret rundt omkring på fabriksanlægget. Hver station rummer mulighed for fire til fem alarmer alt efter, hvor alvorligt det er, så det giver mulighed for op mod 5.000 alarmer, hvis uheldet er ude.
Det hele overvåges på TV-skærme, ligesom de, der har ansvaret for driften, kan følge hele produktionen og proceduren på deres mobiltelefoner og i 90 procent af tilfældene kan eventuelle problemer løses ved at gribe ind via mobiltelefonen.
En af dem er maskinmester Torben Helle, der anser det for en stor fordel, at mange fejl kan klares via telefonen.
– Ikke mindst når der går en alarm i nattetimerne. Så er det rart, at vi som regel ikke er nødt til at køre ud til anlægget. Men det kan så undre nogle, der tror, det brænder, og som holder og venter på, at der kommer nogen, siger Torben Helle.
Han viser rundt på det imponerende anlæg, for, som han siger, har vi ikke noget at skjule.
Og det er et imponerende anlæg, hvor tallene også er imponerende. Der produceres i timen lige så meget metangas, som svarer til et gennemsnitshus forbrug til opvarmning på et år.
Torben Helle fortæller også, at anlægget er CO2-negativt forstået på den måde, at produktionen af metangas sparer meget store mængder udledning af CO2 i naturen. Dertil kommer, at den afgassede gylle, landmændene får tilbage fra anlægget, er væsentligt bedre som gødning, end den gylle de sendte til anlægget.
Nogle beboere, der lever relativ tæt ved Ribe Biogas, klager med mellemrum over lugtgener fra anlægget.
– Det, der lugter, er svovl, som udskilles, inden metangassen kan sendes ud i nettet. Svovl har en forfærdelig lugt, og vi gør rigtig meget for at minimere denne lugt. Vi har installeret store filtre til mellem 6 og 8 millioner kroner, for at nedbringe lugtgenerne, og vi arbejder stadig intenst på at minimere disse gener, siger Torben Helle.
– På Ribe Biogas er vi meget opmærksom på de gener vi påfører det omkringliggende samfund. Specielt efter de sidste par års udvidelser af anlægget, hvor mængden af behandlet materiale er væsentligt forøget så der i dag behandles 400.000 ton biomasse. Det forpligter selvfølgelig også Ribe Biogas til at reducere de gener det påføre de omkringliggende beboer. Derfor vil der i 2022 være særlig fokus på lugtreduktion fra anlægget, udtaler ledelsen af Ribe Biogas.