Tekst & Foto Johnny Tauman
11. december 2018

I de gode gamle dage, hvor Mølledammen summede af aktiviteter med såvel udlejningsbåde, vandcykler og private både, var en af de spændende udfordringer at sejle under jernbanebroen for at nyde freden og iagttage fuglelivet. Dengang var det muligt at sejle til højre straks efter jernbanebroen – og langsomt glide frem gennem store vandarealer uden at støde mod bunden. Der var mange vadefugle – ænder, svaner og fiskehejrer – og fra tiden til anden kom også en stork forbi.
Langt de fleste havde en naurlig respekt for naturen – og forståelse for vildreservatets behov for ro i yngletiden, men der kunne da komme en båd med påhængsmotor tøffende forbi på vej ud for at tømme fiskenet – eller fiske fra bredden.

Rørene har fået overtag

RYK IND RIBE’s medarbejder har været på den anden side af jernbanebroen – og kunne konstatere, at vandspejlet stod rigtig højt denne dag. Gangbroen under jernbanen var vanskelig at passere med en højde på 196 cm – men det lykkedes da.
”Natura 2000” har betydet, at rørene har fået overtag i området – og dermed er det umuligt at komme rundt i området. Selv svanerne har fået nyt sted at opholde – i de strømmende vandmasser i åens hovedrende.

Sandfang ved Seem

Vandmasserne fra bla. Fladså og Gelså transporterer store sandmængder med – og en del af dette sand, ender i sandfanget i nærheden af Seem Kirke – men noget kommer også videre. Biolog Tomas Jensen, Esbjerg kommune oplyser, at der vil blive gravet / pumpet sand op ved sandfanget i løbet af januar/februar. Og der er tale om ret store mængder, som kunne have været anvendt til den midlertidige vej ved Ringbroen. Men! Vi har dog fået oplyst, at sandskornene var få rundslebne – og derfor blev fravalgt i forhold til sandet ved Storkesøen.

Amtet skar rør ved bunden

RYK IND RIBE har talt med Finn Heintzelmann, der tidligere havde ansvaret for vandløbene i Ribe Amt. Finn H er uddannet Biolog med forureningsbekæmpelse som speciale samt kemisk ingeniør – og blev med disse kompetencer ansat som regionsplanlægger.
Finn fortæller, at Ribe Amt skar rør og bevoksning én gang om året ved Mølledammen – og brugte en metode, hvor der blev skåret ved bunden og dermed forhindrede en hurtig genvækst.
I dag skæres der grøde indtil 4 gange efter Sct. Hans, men kun lige under overfladen og dermed gror det hele hurtigere og hurtigere og lukker området helt til.

Meget vand – men stadig vegetation

Nu hvor vandet er stemmet op bag sluserne til Ribe Å – og så meget vand, at det er næsten umuligt at komme under jernbanebroen og for ikke at sige under Dagmarsbroen i robåd eller på vandcykel. Og alligevel ses der maser af vegetation – netop pga. den metode, som anvendes nu.
Det bliver spændende at følge, hvad de unge mennesker, som vandt 200.000 kr.- konkurrencen i en udskrevet af Byrådet (se RYKINDRIBE 21. nov.), vil bruge penge til i projekt ”Ungå”– og om ”Natura 2000” vil være en med- eller modspiller. ”De unge vil lave et fristed, hvor specielt de helt unge kan hygge sig – men som også give plads til de 6 og 60 årige.”