Rykindribe-RETROEN: En slendretur gennem Hundegade
Tekst , foto og collager: Johnny Tauman
30. juni 2018
Vandtårnet – Hundegade 1
Vi starter vores slendretur med et løfte blikket og nyde synet af ”Dagmarsgades Vandtårn”, som med adressen Hundegade 1 rummer firmaet KIRK & KLØGT, der producerer grafisk design og events. Det er en storslået bygning, som i 60´erne fungerede som et af byen tre vandtårne – og i hovedbygningen var der en tjenestebolig med bopælspligt for lederen af forsyningen, Harald von Barm – en såkaldt værkmesterbolig.
Vandtårnet blev taget ud af drift i 2011.
Herreløse hunde
Hundegade har været en vigtig vej ud af byen – især i tiden før Kurveholmen / Brorsonvej blev til transportveje fremfor stier. Fra midt i 1400 tallet bruges ordet Hundegade – måske boede her en hundejæger ansat og lønnet af bystyret. Han skulle i givet fald have drevet klapjagt på de herreløse hunde – og dem var der mange af. Mange byer havde Hundegader – og går ikke over i historien med store stjerner.
To bagerbutikker – Hundegade 2 og 3-5
Inden vi smutter videre ned ad gaden, så skal vi lige huske de to bagere i nummer 2 – Rådhuskonditoriet og Bager Burgwald i nummer 3-5 (på hjørnet af Badstuegade). Bagermester Burgwald var en personlighed med mange børn: Ulla, Adda, Werner, Reiner samt en hjertevarm hustru, som passede butikken. Al bagværk skabte den fysisk høje bager i et mindre hus, som lå ”over gården”. Familien var i øvrigt kendt for deres tyske accent, og så var de ”pionerer” med bilrejser i lange sommerferier til søer i Sydtyskland (læs i anden RETRO om bagerne og deres kvaliteter).
Kommunekontor i Hundegade 4
Hundegade nummer 4 har en lang historie, som slutter med en række lejligheder. I 60´erne var der kommunekontor i bygningen med byens kæmner. Senere overtog Bispegades Skole bygningen, som brugte den til sanglokale, bibliotek og klasselokaler. Pedellen fik anvist lejlighed på øverste etage. En overgang havde Ungdomsskolen faciliteter – med hybler til unge.
Karetmager i Hundegade 7
Lidt længere fremme finder vi et torv foran nummer 7, hvor bla. Beautyboxen har til huse – her er der mulighed for at få professionel Hud- og kropspleje. Og så er der endog mulighed for at parkere lige foran døren. Sådan var det ikke tidligere. Har var facaden langs Hundegade en stor mørkerød / mørkebrun skydedør, der fungerede som adgang til et karetmagerværksted. Mon nogle af læserne har billeder heraf?
Tømrer- og snedkerfirma over gården i Hundegade 17
Hundegades mange små huse havde i deres baggårde mulighed for at have småaktiviteter – men i nummer 17 var det helt anderledes. Her havde familien Schleimann Tømrer- og snedkerfirma – Ole var den der holdt længst ud, men stoppede alligevel ikke helt da han blev 60, idet han også drev en glarmesterbutik i Badstuegade. Sådan var det – man ernærede sig med en bred vifte af opgaver.
Købmandsgaard i Hundegade 25
Vi sender lige tankerne tilbage til købmand Jenny Nielsen i nummer 25 – Den gamle Købmandsgaard – en mørkerød malet bygning med rød postkasse ved indgangen. Jenny drev i mange år alene købmandsbutikken (se anden RETRO). I dag tilbyder Bed & Breakfast store og hyggelige værelser (3 idylliske værelser med direkte udsigt til Domkirken). Gæsterne kan være glade for, at ”Hundehuset” på modsatte side i nummer 28 ikke længere eksisterer.
Værtshuset Hundehuset i Hundegade 28
Hundehuset var et rigtigt VÆRTSHUS – med masser af bajere og høj musik. Ejeren Lilli Fischer Jensen var en driftig erhvervskvinde, som med alle midler trak kunder til butikken. I en periode var der ugentlige stripteaseforestillinger. Placeringen midt i et eller roligt kvarter var IKKE heldigt – og klagerne over STØJ var mange. Hundehuset drejede nøglen om i august 1980.
Flotte gårde og vognporte i nummer 39 og 42
De sidste bygninger vi lige vender blikket mod er: en fantastisk flotte hovedbygning i nummer 39 – med hyggelig baggård og en sublim rødstensbygning med reminiscenser fra heste som trækkraft –
og på modsatte side: nummer 42 med en en stor vognport – her holdt hestevogn parkeret.
Mod lossepladsen
Slendreturen kunne være fortsat til Vittenbergskolen mellem den gamle kirkegård på højre side og Katedralskolens boldbane på venstre hånd. Dengang – først i 60´erne – kom man efter Frems sodavandsfabrik til lossepladsen, hvor mange hver dag klunsede – nogle efter besøg i deres kolonihave, som lå lige ved siden af. Man tænkte ikke så meget over stanken og miljøet – derude på Vittenberg, hvor man placerede den gule skole oven på gassen.