Tekst & Foto Johnny Tauman
16. september 2019

Esbjerg Kommune har travlt med vandløbene for tiden. På fredag skal Teknik & Byggeudvalget behandle restaurering af Skallebæk ved Munkesøen i Seem. Restaureringen indebærer udlægning af stenmateriale på bunden.
Af sagen fremgår følgende:

To berørte lodsejere

Som led i forundersøgelsen og detailprojekteringen har der været afholdt besigtigelse med de to berørte lodsejere, der begge var positive. Umiddelbart efter, og i forbindelse med at projektforslaget har været i offentlig høring, har den ene lodsejer modsat sig projektet, mens den anden, fra hvis side projektet rent praktisk kan gennemføres, er positiv.

Modstand mod højere vandstand

Lodsejeren, der modsætter sig projektet, ønsker ikke en højere vandstand i Munkesøen og i Skallebæk. Vandstanden i Munkesøen er imidlertid fastsat i en fredningskendelse, og den ændrer restaureringsprojektet ikke på. Restaureringsprojektet ændrer heller ikke på de vandløbsretlige forhold i Skallebæk, der følger af regulativet.

Esbjerg Kommune er forpligtet

Hvis vandområdeplanprojektet ikke gennemføres, er Esbjerg Kommune forpligtet til på anden måde at foretage det nødvendige for at opretholde den fredningsbestemte kote for vandspejlet i Munkesøen. Nedstrøms denne projektstrækning blev Skallebæk restaureret i samarbejde med sportsfiskerne i 2015, hvorfor det ikke er muligt at gennemføre et projekt et andet sted i Skallebæk end den skitserede strækning, uden at hæve vandløbsbunden. Det er muligt at gennemføre projektet ved at arbejde fra vandløbets nordlige side, hvilket lodsejeren er positivt indstillet omkring.

Økonomi

Projektet er støttet af Miljø- og Fødevareministeriet og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond.
Projekttilskuddet udgør 100 % af de godkendte tilskudsberettigede udgifter.
Tilskuddet består af 25% fra Miljø og Fødevareministeriet og 75% midler fra Den Europæiske Hav- og Fiskerifond.

Munkesøen, hvor lodsejer ikke ønsker vandspejlet hævet

Generelt om Munkesø

Munkesø er fredet. Fredningen fra 1966 fastsætter, at søens vandspejl skal holdes i kote 3,10 meter DNN (2,98 m DVR90). Vandstanden blev i sin tid sikret ved at etablere et stenstryg i Skallebæk omkring st. 1160. Stryget, bestående af træ og sten, fremgår af vandløbets regulativ. Stryget er helt eller delvist fjernet/nedbrudt, hvilket er i strid med såvel regulativ som fredningskendelse. Esbjerg Kommune har pligt til at sørge for, at det bliver genetableret, hvilket kan ske i kombination med restaureringsprojektet. Vandstanden i søen blev i 2018 målt til ca. 10 cm under det som fredningskendelsen foreskriver. Udlægning af stenmateriale vil ske til den regulativmæssige bundkote. En hævning af vandløbsbunden vil også sikre, at vandspejlet i Munkesøen ikke bliver for lavt.

Orientering til lodsejer

Lodsejeren mod syd er i brev af 3. juli 2019 orienteret om, at restaureringsprojektet 1) ikke hæver bunden højere end til den regulativmæssige bundkote, og 2) at restaureringsprojektet ikke har til formål at hæve vandstanden i Munkesø. Dermed opretholdes de afvandingsmæssige forhold lodsejeren har krav på i henhold til regulativet og fredningskendelsen. Der blev udbetalt erstatning i forbindelse med fredningen i 1966.