Tekst og fotos Hasse Jørgensen, tirsdag den 19. marts.
Et ikon indenfor det kulinariske i Ribe bliver nu voksen. Restauration Sælhunden fylder 1. april 50 år, og i de 50 år har Sælhunden været en vigtig del af den lokale historie og madkultur. Her har masser af mennesker siddet både inden døre og udenfor og nydt udsigten over Skibbroen og Hovedengen, mens de nyder stedets gode mad.
Mange er de anekdoter, der i tidens løb er fortalt hen over bordene i de lavloftede lokaler, hvor der måske nok er småt med plads, men hvor der til gengæld i alle 50 år har været hjerterum.
Turistforeningen startede
Restaurationen blev i sin tid stiftet af den daværende turistforening, der opkøbte ejendommen på Skibbroen, hvor restaurationen har til huse den dag i dag. På det tidspunkt var ejendommen hjemsted for et skomagerværksted drevet af skomagermester Nissen, og det var hans arvinger, der solgte. Skiftende værter har i årenes løb stået for driften, og i dag er det Rinda Klausen, der står for roret, og som har gjort Sælhunden til et kendt og godt madsted ikke alene i Ribe men i både ind- og udland.
Den gode mad er i højsædet, og i køkkenet laves alt fra bunden på trods af den trange plads. Selv alt brød er hjemmebagt.
Udnytter tiden
– Det handler om at udnytte de ledige øjeblikke, der er ind i mellem, og det handler om logistik, fortæller Rinda Klausen, der selv startede i det daværende Grænsecafeteria i Egebæk-Hviding. Senere blev det til ophold i både ind og udland og en uddannelse som tjener, inden hun overtog Sælhunden efter legendariske Tove og Folmer Hausted.
Rinda Klausen i gang med opdækningen mens Dorthe Rønnow og Mieke Rudbeck Vedel ser til.
For Rinda Klausen handler det om ikke at gå på kompromis med kvaliteten. Et af Sælhundens kendetegn har altid været Bakskuld, den tørrede og stegte Ising. Men da det blev svært at få Bakskuld hos leverandøren, og de, der var, var for dårlige med for lidt kød på benene, blev Bakskuld taget af menukortet uanset, at det var et ”varemærke” for stedet. Først da der kunne fås ordentlige leverancer, kom fisken igen på spisekortet.
– Jeg kunne simpelthen ikke få mig selv til at sælge de tynde fisk og så skulle stå og forklare gæsterne, hvorfor de så sådan ud, fortæller Rinda.
På Sælhunden er der under Rinda udlært mange elever, og stedet er kendt som et godt lærested, fordi her får eleverne lejlighed til at være med i alt og lære det hele fra bunden.
Dorthe Rønnow, Rinda Klausen og Mieke Rudbeck Vedel klar til at betjene gæsterne.
Rinda Klausen har stille og roligt udviklet stedet. Således er et par naboejendomme købt op, og det ene hus er lejet ud, mens der i det andet er indrettet bed and breakfest.
Huset, som i dag rummer restauration Sælhunden, har mere end 400 år på bagen, og bygningen er et af de huse, der i dag er med til at give Skibbroen sit særpræg. Med til historien hører, at Maren Spliids mor boede i huset. Maren Spliid er som bekendt den sidste heks, der er brændt på bålet her i landet.
I køkkenet huserer fra venstre Jeanette Nissen, Lars Borregaard, Nicolai Vaaben og køkkenchef Rasmus Stofberg Pedersen.
Da turistforeningen købte huset og indrettede restaurationen, blev Bertha Nordahl første forpagter. I 1970 overtog Solvej og Dagfinn Salvesen stedet. De blev efterfulgt af Birthe og Kirsten Volkert, der i 1981 solgte stedet til ingeniør Hasse Tranholm. Han ansatte sin søster Bibi som bestyrer, og Hasse Tranholm ejede stedet frem til 1989, hvor Sælhunden blev solgt til Tove og Folmer Hausted. De begyndte ændringen af Sælhunden fra et værtshus til et godt spisested, og i 2006 kom Rinda Klausen til som ejer.
– Det var en stor omvæltning for mig, men heldigvis var Tove og Folmer Hausted store støtter, som jeg kunne ringe til, når der var noget, jeg ikke lige var klar over, hvordan skulle løses, fortæller Rinda Klausen.
Jubilæet markeres med et åbent hus på dagen, mandag den 1. april fra klokken 14 til 17 – og det er ikke en aprilsspøg.