Tekst og foto Hasse Jørgensen, fredag den 11. november
Socialdemokratiet og Venstre går nu lokalt sammen i et forsøg på at få et af de nye nærhospitaler eller sundhedshuse placeret i Ribe.
Det er regionsrådsmedlem Karsten Uno (S) og byrådsmedlem Anders Rohr Jørgensen (V), der vil opfordre deres respektive råd til at gå ind i kampen for at få et af de nye nærhospitaler/sundhedshuse placeret i det eksisterende sundhedscenter i Ribe, hvor der er faciliteter til et udvidet sundhedscenter, som der i realiteten er tale om.
Socialdemokratiet har på landsplan barslet med planer for 20 nye nærhospitaler, mens Venstre har barslet med planer for 35 nye sundhedshuse. Venstre har ikke lagt sig fast på placeringen, mens S har sat navn på 13 af de 20 steder, der skal have et nærhospital.
– Der er altså fortsat mindst syv ledige placeringer alt efter hvor mange huse, de politiske forhandlinger ender i, og derfor er det vigtigt, at vi lokalt med det samme arbejder på at få et sådant hospital eller hus til Ribe, fastslår Karsten Uno.
Han og Anders Rohr Jørgensen er enige i, at om det hedder nærhospital eller sundhedshus er ligegyldigt, for indholdet i de to forslag er stort set identisk. De to mener dog også, at ordet nærhospital er dårligt valgt, fordi folk opfatter begrebet hospital med et sted, hvor patienter kan indlægges og behandles, og det er ikke tilfældet. Der er tale om ambulante undersøgelser og mindre behandlinger.
De to politikere er også enige om, at det nu gælder om at få regionalråd og byråd til at gå ind i kampen, ligesom de lokale folketingsmedlemmer skal inddrages, så sagen kan blive rejst overfor de to partier og folketinget.
I øvrigt har borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) allerede her i Ryk Ind Ribe tilkendegivet, at han går ind for placeringen af et sundhedshus i Ribe.
Karsten Uno har prøvet at kigge på nogle tal, som han understreger er foreløbige og som muligvis ikke er helt statisk holdbare, men de giver dog en antydning af, hvor mange, det her omfatter.
– Nøjagtige tal vil kræve et meget nøjere studie, men inden for KOL (lungesygdom) og diabetes (sukkersyge) er der per 1000 indbyggere ca 60 behandlinger, og det betyder, at der i Ribe-området er omkring 1200 behandlinger årligt, hvor patienterne vil kunne komme til samtaler og efterbehandlinger i Ribe fremfor at skulle til Esbjerg, og det viser, at ordningen vil være bæredygtig, påpeger Karsten Uno.
Anders Rohr Jørgensen peger på, at der allerede er etableret mange sundhedsfunktioner i det gamle sygehus i Ribe som lægepraksis, og et sundhedshus skal også indeholde en lægevagt.
Begge peger på, at de kommende nærhospitaler eller sundhedshuse vil styrke samarbejdet mellem regioner og kommuner til gavn for patienterne.