Tekst Hasse Jørgensen, arkivfoto Ryk Ind Ribe, mandag den 21. oktober 2024

Hos de handlende i Ribe har det længe været et ønske, at man kunne holde forretningerne åbne som i turistbyerne: det vil sige i weekender og på helligdage.

Hidtil har det ikke været muligt, fordi Ribe ikke, på trods af sine omkring 1,5 millioner besøgende turister om året, er defineret som en turistby.

Både kommunen og handelsstanden i Ribe har prøvet at få tingene ændret uden held. Men nu synes der at være lys forude.

Regeringen foreslog mandag at modernisere lukkeloven, så byer med under 15.000 indbyggere kan holde åbent de helligdage, der er omfattet af loven, hvilket også vil sige weekender. Og da Ribe by som bekendt har under 15.000 indbyggere, er Ribe omfattet af loven.

– I mange mindre byer har butikkerne i bymidten problemer med at leve. De har det svært. Vi vil være med til at sikre bedre vilkår, der skaber mere liv i vores lokalsamfund, siger erhvervsminister Morten Bødskov (S) til Ritzau.

Anni Matthiesen fra Venstre siger til TV Syd:

– Vi har lyttet til turistbyerne rundt omkring i Danmark, der rigtig længe har ønsket sig at kunne holde åbent på helligdage. Det er jo netop på helligdage, at der kan være rigtig meget liv i byen, og så er det ærgerligt, at butikkerne ikke må være åbne. Det skal vi have lavet om på.

Set med Ribe-øjne er det netop der, problemet er.

Indehaveren af butikskæden Ny Form, Kurt Enevold Nielsen, og Ribe Handel har indledt en kampagne for at få gjort Ribe lovmæssigt til en turistby og dermed skaffe muligheder for, at butikkerne kan holde åbent på søn- og helligdage.

Det er sat en underskriftsindsamling i gang, og hvis initiativtagerne kan samle 50.000 underskrifter, skal Folketinget tage lukkeloven op til debat.

– Men det haster, har Kurt Enevold Nielsen tidligere sagt til Ryk Ind Ribe: – Vi har et ”åbent vindue” på seks måneder til indsamlingen, og der er fire måneder tilbage.

Formanden for handelsstanden, Keld Vestergaard forklarede den gang, at indtil 2007 kunne de handlende søge om dispensationer fra lukkeloven og lejlighedsvis få tilladelse til at holde åbent ved byfester, på søndage og lignende.

– Men loven er ændret. Nu skal en by have status som turistby for at få tilladelsen. Selv om vi er en kystnær by og absolut må betegnes som turistby med de mange turister, der hvert år gæster byen, er vi ikke blevet registreret som turistby. Det er det, vi gerne vil have ændret, men det kræver en lovændring, forklarer Keld Vestergaard.

Kurt Enevold Nielsen pegede på, at Ribe på helligdage har flere turister end på hverdage.

– Ud af alle vores forretninger i kæden Ny Form, er der kun fire til fem, der ikke må holde åbent i weekenden. Jeg kan se, at ved at holde åbent på søn- og helligdage, kan man øge sin omsætning med tre til fem procent. Huslejen er jo den samme, og det koster lidt mere i elektricitet, men det er begrænset. Jeg kan godt se problemet for en mand/kone forretning, men for os, der har ansatte, er det et spørgsmål om planlægning, påpegede Kurt Enevold Nielsen.

Meget tyder på, at regeringens nye udspil ved kunne hjælpe de handlende i Ribe i betragtelig grad.

Den eksisterende lukkelov er et forlig og vil derfor skulle forhandles med alle partierne bag forliget (S, V, M, LA, K, RV, DF). Såfremt der er opbakning hertil, kan et lovforslag fremsættes i foråret 2025 afhængigt af, hvornår en eventuel ny forligsaftale er færdigforhandlet.