Tekst Hasse Jørgensen, foto Rene Jørgensen, søndag den 10. maj

Det meget omtalte Projekthuset i Ribe kommer nu igen til politisk behandling i social- og arbejdsmarkedsudvalget. Det sker med baggrund i, at forvaltningen er kommet med fire oplæg til, hvad huset fremover kan bruges til. Et af oplæggene går på uændret brug af huset, mens de tre andre oplæg er alternative muligheder med stør eller mindre aktivitet i huset.

Som bekendt blev det i forbindelse med budgetforliget besluttet at lukke Projekthuset af sparehensyn.

Det vakte en del kritk ikke mindst fra de mennesker, der har tilknytning til huset, og flere politikere følte, at de ikke var blevet ordentligt orienteret om lukningen og konsekvenserne af denne.

Efter en del debat fik forvaltningen den opgave at komme med flere forslag til, hvordan huset fremover skal bruges, og det er det arbejde, der nu er kommet fire forslag ud af.

Det fremgår af dagsordenen for mødet i social- og arbejdsmarkedsudvalget på tirsdag.

I dagsordenen gøres der også opmærksom på, at der ikke i budgettet er anvist finansiering af aktiviteter i huset, og hvis der skal fornyet aktivitet ind, skal der findes penge andre steder til finansieringen.

I Projekthuset er der hidtil arbejdet med nogle af de svagest funderede personer både administrativt og i værksteder samt butik. Det administrative arbejde skal efter planerne flyttes ind på Det Gamle Rådhus i Ribe, mens værksteder og butik lukkes.

Model 1

Modet et medfører den laveste aktivitet i huset, og medarbejderne flyttes ind på Det Gamle Rådhus og betjener borgerne herfra. Huset kan samtidig blive udgangspunkt for kurser i jobsøgning og jobklugger for ledige på kontanthjælp eller uddannelseshjælp og administration af IT-hjælpemidler til borgere med behov for det.

Jævnfør modellen etableres der fire drop-in kontorer, som kan bookes af alle Esbjerg Kommunes medarbejdere og gør det muligt ad hoc at tilbyde service på andre områder til borgere i nærområdet.

Modellen indebærer årlige driftsudgifter på 258.600 kr. og udgifter til etablering på 140.000 kr.

Modellen medfører, at cirka 190 ledige betjenes med udgangspunkt i huset i Ribe.

I denne model bruges værkstedbygningerne ikke. De kan udlejes eller disponeres til andre formål.

Model 2

Model 2 giver huset en helt ny målgruppe. Hovedvægten lægges på STU (Særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse) og VSU (Voksen Special Undervisning). Aktiviteterne flyttes fra Vester Nebel og Esbjerg til huset, og der skal ikke ansættes ekstra personale.

Modellen medfører to drop-ind kontorer.

Modellen indebærer årlige driftsudgifter på 258.600 kr. og udgifter til etablering på 100.000 kr.

Det vurderes, at der kan spares cirka 200.000 kr. på transport af STU-elever, der ikke skal transporteres til Vester Nebel.

Modellen medfører, at cirka 11 STU-elever og 35 VSU-elever betjenes med udgangspunkt i huset i Ribe.

I denne model bruges administrationsbygningen ikke. Den kan disponeres til andre formål.

Model 3

Denne model kombinerer elementer fra model 1 og model 2, og derudover er der en ny STU-linje – en butikslinje i samarbejde med Sct. Peder Butik & Café – og beskæftigelsesrettede aktiviteter for ledige, der er længst fra arbejdsmarkedet i form af genbrug og systue.

Modellen kræver, at der ansættes 2 ekstra medarbejdere udover de medarbejdere, der flytter med deres opgaver.

Modellen indebærer årlige driftsudgifter på 1.218.600 kr. og udgifter til etablering på 100.000 kr.

Det vurderes, at der kan spares cirka 200.000 kr. på transport af STU-elever, der ikke skal transporteres til Vester Nebel, og at der er mulighed for indtægter på 250.000 kr. fra butik og produktion. Det forudsætter dog en aftale med Røde Kors, som har overtaget Projekthusets aftale med genbrugsstationerne.

Modellen medfører, at cirka 190 ledige, cirka 13 STU-elever og cirka 35 VSU-elever betjenes med udgangspunkt i huset i Ribe.

I denne model anvendes hele huset.

Model 4

Model 4 tager udgangspunkt i at videreføre de aktiviteter, der tidligere var i Projekthuset.

Det vil sige aktivering af aktiveringsparate ledige med genbrug, træværksted og syværksted, samtaler, administration af IT-hjælpemidler, forberedelse til virksomhedspraktik og ansættelse med løntilskud.

Modellen indebærer årlige driftsudgifter på 1.800.000 kr. og muligheder for indtægter på 250.000 kr. fra butik og produktion.

Modellen medfører, at cirka 190 ledige betjenes med udgangspunkt i huset. Derudover kan der efter behov arrangeres afklaringsforløb for borgere i andre målgrupper.

Det er disse fire forslag, politikerne skal tage stilling til.