Tekst Hasse Jørgensen, foto Johnny Tauman, torsdag den 15. august.

I løbet af efteråret skal politikerne i Esbjerg Kommune tage stilling til, hvorvidt der skal gøres noget ved Mølledammen og i givet fald hvad og hvornår, det skal gøres.

Det oplyste kommunens miljøchef, Christina Føns, på det møde, der var indbudt til i Ribe Fritidscenter torsdag sidst på eftermiddagen.

Christina Føns oplyste, at man i forvaltningen i øjeblikket er ved at lave en faglig og saglig undersøgelse af, hvorvidt man overhovedet kan gøre noget ved den kraftige vækst, der har bredt sig i Mølledammen, og som er ved at lukke vandspejlet.

Miljøchefen gjorde gældende, at der er tale om et Natura 2000 område, og at der er en række restriktioner, der skal overholdes, hvis der skal skæres grøde i Mølledammen. Fordi man for år tilbage stoppede med praksis, kan man i dag ikke blot genoptage den.

Det stod i skærende kontrast til Bjarne Kiholms oplysninger. Han læste op af vandløbsloven, hvor der stod, at når det gælder kulturarv ligestilles den med love for naturen, når det gælder vedligeholdelse af kulturarven.

Da der er enighed om, at Mølledammen er en kulturarv i Ribe, blev det af de tilstedeværende tolket således, at der godt kan skæres grøde i Mølledammen uden at skulle tage hensyn til Natura 2000.

Fra flere sider blev det gjort klart, at der i Ribe er stor utilfredshed med, som Mølledammen i dag ser ud. Det blev gjort gældende, at væksten specielt har taget fart de sidste fem til seks år, og at der både er sprunget siv og pil i Mølledammen. Det blev samtidig gjort gældende, at Mølledammen i løbet af få år vil gro helt til og komme til at ligge som et sumpområde, hvis ikke der gøres noget.

Fra flere deltagere blev det gjort gældende, at der aldrig var lavet en overleveringsforretning, da kommunen overtog vandløbene efter amtet. Og der blev efterlyst regulativer for oprensningen.

Christina Føns gjorde gældende, at amtet var holdt op med grødeskæringen først i 00’erne, og at man trods forsøg ikke har kunnet finde et regulativ, ligesom man ikke har kunnet finde dokumentation for, hvordan grøden tidligere er blevet skåret.

Det fik en tilhører til at sige, at regulativet findes på Landsarkivet i Viborg i gammeldags rapportform.

Og Bjarne Kiholm kunne fortælle, at der er en nulevende, navngivet person i Ribe, som havde med grødeskæringen at gøre i daværende Ribe Amt.

– Den person er aldrig blevet spurgt af Esbjerg Kommune. Han vil meget gerne fortælle om det, slog Bjarne Kiholm fast.

Christina Føns: – Jeg lytter og har hørt, at I er rigtig kede af, som det ser ud. Hvad der er sket i fortiden, kan jeg ikke kommentere. Men jeg tager jeres synspunkter med og refererer dem til politikerne.