Tekst Hasse Jørgensen, foto Johnny Tauman. Fredag den 18. jan.

Der er mange hensyn art tage, når man taler vandstand i vandløbene i og omkring Ribe. Dels er der henseendet til udseende, så eksempelvis Mølledammen og andre søer ikke skæmmes af en omsiggribende bevoksning. Dels er der hensynet til kulturlaget under Ribe, og der er hensynet til dyre- og planteliv. Desuden kan der komme et statsligt krav om, at stemmeværkerne i Ribe skal nedlægges for at gavne fiskenes mulighed for at gå opstrøms i vandløbene.

Esbjerg Kommune ønsker både at sikre kultursvampen og genskabe en Møllesø med frit vandspejl i Ribe. Den såkaldte kultursvamp under Ribe vil ikke lide under, at vandspejlet i Mølledammen og Ribe Østerå hæves, nærmere tværtimod.

-I Teknik & Byggeudvalget har vi bedt om at få udarbejdet en proces for et vådområdeprojekt i Ribe Å, fordi vi fra politisk side ønsker at fremme et frit vandspejl med betydeligt færre vandplanter i Mølledammen samtidig med, at vi skal varetage et hensyn til den natur og de arter, som Esbjerg Kommune er forpligtet til af staten at forbedre forholdene for, siger Søren Heide Lambertsen (S), formand for Teknik & Byggeudvalget.

Vandspejlet i Mølledammen holdes ca. 70 cm lavere i sommerhalvåret end i vinterhalvåret. Den praksis er historisk betinget og går mere end 100 år tilbage. Den betyder, at Mølledammen i sommerhalvåret er en lavvandet sø, hvor vand- og sumpplanter helt naturligt bryder overfladen bl.a. for at blomstre. Ved at hæve vandspejlet, vil vandspejlet kunne friholdes.

Fisk nyder godt af mere vand

På samme tid har Esbjerg Kommune også fået pålagt en forpligtigelse fra statens side til at sikre gunstige forhold for bl.a. de fisk, der skal vandre op i å-systemet for at gyde. Jo mere vand der strømmer, jo mere tilbøjelige er fiskene til at vælge netop den vej, vandet kommer fra. I 2012 blev faunapassagen i Stampemølleåen etableret netop for at lede fiskene denne vej og dermed udenom de vanskelige spærringer, som stemmeværkerne i Ribe By udgør.

Indledende undersøgelser viser, at det, der har størst betydning for, hvor meget vand, der løber i Stampemølleåen, er vandstanden i Ribe Østerå. Ved at hæve vandstanden i Ribe Østerå – og dermed også i Mølledammen helt frem til de eksisterende stemmeværker – kan det sikres, at en større vandmængde løber gennem Stampemølleåen. Især i sommerhalvåret, når vandstanden holdes lav, løber der kun få hundrede liter vand gennem Stampemølleåen. Det vil et projekt, hvor vandstanden hæves i sommerhalvåret, kunne ændre på.

Højere vandspejl befugter kultursvampen

Forholdene omkring tørlægning af det, der populært omtales som “kultursvampen” under Ribe, vil også blive tilgodeset gennem sådan et projekt. Kultursvampen må netop ikke tørre ud. Den risiko er naturligvis størst, når vandstanden i Ribe Østerå og Mølledammen er lav i sommerhalvåret. Ved at hæve vandstanden sikres befugtningen af kultursvampen i højere grad end det er tilfældet i dag.

– Ovenstående forhold skal også ses i det lys, at Esbjerg Kommune har fokus på, at stemmeværkerne må forventes at figurere som spærringer i den kommende vandområdeplan, der forventes i 2020. Derfor er det aftalt med Slots- og Kulturstyrelsen og Miljøstyrelsen, at Esbjerg Kommune kommer med et oplæg til et projekt, der ser på mulighederne for at forbedre fiskepassagen og på den måde være et alternativ til en fjernelse af opstemningerne i Ribe Midtby, slutter Søren Heide Lambertsen.