Trafikforsøget i 2024 blev gennemført i sommermånederne og indebar, at køreadgangen til Domkirkepladsen blev begrænset med midlertidige vejbomme. Samtidig skulle en ændret skiltning lede parkeringssøgende trafikanter til de store parkeringspladser uden for bykernen.
Visionen er, at Ribe skal være en levende by, et godt sted at bo, arbejde, besøge og drive erhverv samtidig med at middelalderbyen bevares. Trafikforsøgene i både 2024 og 2025 blev sat i gang for at samle erfaringer, så fremtidige trafikstrukturer understøtter visionen og tager hensyn til Ribes historiske bykerne.
Mindre trafik i det centrale Ribe
Evalueringen af adgangsbegrænsningen viser en god effekt i forhold til at reducere gennemkørende og parkeringssøgende trafik i den historiske bykerne. Det gælder også den tunge trafik.
Faldet i den gennemkørende trafik fortsatte en tid efter forsøgsperioden. Selv efter at adgangsbegrænsningerne var ophævet, blev der registreret en reduktion på 19 % i antallet af køretøjer, der kørte gennem bykernen. Dette tyder på, at forsøget har haft en længerevarende effekt og kan påvirke trafikmønstret i Ribe.
Morten Andersson oplyser, at trafikmængden i den indre by formentligt igen er på det ”normale”.
– Det tager længere tid at ændre bilisters vaner, lyder det.
Evalueringen peger også på, at skiltningen kan forbedres yderligere for at sikre en klarere vejledning til både borgere og turister.
Trafikforsøg 2025 har fokus på forstærket skiltning
På baggrund af evalueringen er Styregruppen for Trafik og Parkering i Ribe blevet enige om at anbefale, at der i 2025 gennemføres et nyt forsøg udelukkende med fokus på forbedret skiltning og tydeligere vejledning om parkeringsmuligheder. Forsøget anbefales suppleret med vibrationsmålinger for at undersøge, hvad den gennemkørende trafik gør ved bygningerne i bykernen. Dermed indstiller styregruppen, at det oprindelige planlagte forsøg med adgangsbegrænsninger på Domkirkeøen ikke gennemføres i 2025.
Morten Andersson: – Med trafikforsøget har vi høstet vigtige erfaringer i forhold til at skabe en tryg og velfungerende bymidte i Ribe. På baggrund af evalueringen vil styregruppen foreslå, at der arbejdes med at teste om mindre indgribende tiltag i form af forbedret skiltning og vejledning af trafikanterne kan give samme gode trafikale effekt.
Styregruppens anbefaling går på et forsøg med skiltning, der signalerer, at bykernen er et område med begrænset biltrafik, og at parkering primært skal ske på de større parkeringspladser uden for bymidten.
Styregruppen foreslår også, at der laves vibrationsmålinger under forsøget i 2025 for at kunne vurdere, hvad den gennemkørende trafik gør ved bygningerne. Målinger fra Kultursvampundersøgelsen i 2004 viste, at tung trafik ved hastigheder over 15 km/t vil kunne give risiko for skader på den historiske bygningsarv. Hvis forsøget ikke får den ønskede trafikale effekt, vurderer styregruppen, at det er nødvendigt at lave et nyt trafikforsøg i 2026.
Udvalget tager stilling til styregruppens anbefaling
Formand for Plan & Byudviklingsudvalget, Henning Ravn, takker styregruppen for deres arbejde:
– Engagerede lokalsamfund og ildsjæle er én af Ribes mange styrker. Styregruppen har deltaget meget aktivt i arbejdet med at gennemføre trafikforsøget i 2024, og det fortjener de tak for. Gruppen har også lyttet til de oplevelser, som borgere og besøgende havde i forsøgsperioden. Vi skal nu politisk vurdere, om vi vil følge gruppens anbefaling om et skilteforsøg i 2025. Vi deler styregruppens fokus på at skabe en levende by, hvor både bosætning, handel og turisme trives.
Hvis forsøget i 2025 godkendes på udvalgets møde, vil de nye tiltag til sommer blive evalueret og sammenholdt med resultaterne fra 2024.
Intentionerne
Intentionerne med hele trafikforsøget er at Ribe skal være en levende by, Ribe skal være et godt sted at bo og arbejde i samt besøge samt at bevare middelalderbyen.
Det skal bl.a. ske ved at få den unødvendige trafik i den indre by væk, og trafikforsøget i 2024 viste, at den fysiske begrænsning af kørslen med bomme havde en stor effekt. Talmæssigt størst på personbiler, som der klart også er flest af, mens antallet af varebiler og autocampere samt lastbiler procentuelt faldt mest. |