Tekst og fotos Hasse Jørgensen, tirsdag den 1. april 2025

Mange af de problemer, virksomhederne døjer med i dag, skyldes ofte bureaukrati, svære EU-regler eller statsstøtte fra fremmede magter, og nogle af problemerne går igen fra virksomhed til virksomhed. Således også i Ribe.

Det viste det virksomhedsbesøg, økonomiminister og folketingskandidat Stephanie Lose (V), Esbjerg, og byrådsmedlem og folketingsmedlem Klaus Sandfeld (V), Ribe, var på mandag i Ribe.

Besøget gav et interessant indblik i nogle gode og veldrevne lokale virksomheder. Men ud over de fælles problemer slås virksomhederne også med problemer, der rammer specielt dem.

Som på mineralvandsfabrikken Frem, hvor et af spøgelserne for øjeblikket er, at EU arbejder på at gennemføre en regel, der siger at emballager ikke alene skal kunne genbruges, men de skal altså også kunne genfyldes. Altså renses og bruges igen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Besøg i tappehallen på Frem

Det sker på Frem i dag, men for Royal Unibrew, der ejer Frem, er det et problem, for her er en stor del af produktionen på dåser, der kan genanvendes ved omsmeltning men ikke genfyldes, fortæller direktør Benjamin Ravn, der med det pantsystem, vi har i Danmark, ikke mener der er problemer med emballagen.

Benjamin Ravn oplyste i øvrigt, at Frem er et godt tapperi for Royal Unibrew, for det er et relativt lille og dermed meget fleksibelt tapperi, der hurtigt kan omstilles fra en til en anden produktion.

Fabrikschef Kenneth Thomsen fortalte, at tapperiet i øjeblikket kører i toholdsdrift, og at man hele tiden undersøger mulighederne for nye produkter. Med nye produkter kan maskinerne udnyttes optimalt 24 timer i døgnet.

Tapperiet leverer seks til syv millioner om året.

Savværket mangler i alvorlig grad træ

 

På DTE’s savværk på Nørremarken er det største problem for tiden, at man ikke har råvarer i form af træ hjemme. På den store lagerplads ved savværket ligger der kun en tredjedel af det, man normalt har hjemme.

De to politikere blev vist rundt af direktør Chr. Bisgaard Jensen, salgsdirektør Torkild Hansen samt fabrikschef Frank Stark.

Det manglende råvaretræ forklares med, at træ er blevet en global handelsvare, hvor priserne er steget kraftigt og mere end DTE kan få for sine færdige varer, nemlig emballage.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Produktionen på savværket overvåges på store skærme

Savværket i Ribe er gennem rationaliseret, og processen overvåges i dag primært via centraler og store skærme, hvor hele processen kan følges, og hvor der ifølge fabrikschefen hurtigt kan skrides ind, hvis der opstår en fejl. Censorer og videokameer kn således også se, hvor et stykke træ er dårligt og eventuelt skal skæres fra.

Med hensyn til indkøb af træ, får savværket godt 60 procent af træet fra Danmark, 25 procent fra Norge og resten fra Nordtyskland.

Træet fra Norge købes kun af nød, da det faktisk er for dyrt, og de stigende træpriser forklares bl.a. med, at der i USA, Europa og herunder også udskibes træ i containere til Asien og Kina, hvor den kinesiske stat giver tilskud til savværkerne.

Dertil kommer, at mange fjernvarmeværker fyrer med flis, og det betyder, at prisen på flis faktisk er lige så høj som prisen på gavntræ. Det betyder, at meget træ, der kunne anvendes som gavntræ, bliver hugget op til flis.

– Og det er i vores optik forkert, at det, der kan anvendes til gavntræ, ikke også bliver det, og så kan man brændte det, når pallen eller emballagen er slidt op og ikke kan anvendes mere, siger Chr. Bisgaard Jensen.

Savværket i Ribe leverer primært træ til DTE’s emballagefabrikker i Ribe og Brande. Der leveres omkring 600 kubikmeter om dagen.

Desuden bliver de spåner og det smuld, der er i overskud fra produktionen, anvendt til træpiller, som sælges over hele landet.

Satte pris på ministerens besøg på Ribe Biogas

Også på Ribe Biogas var der tid til et besøg arrangeret af formanden for den konservative byrådsgruppe, May-Britt Andreas Andersen.

– Vi sætter stor pris på, at ministeren tog sig tid til at besøge Ribe Biogas. Vi oplevede en lydhør minister med stor forståelse for de udfordringer, biogasbranchen står overfor, hvor stabile og konkurrencedygtige rammevilkår er afgørende for branchens fremtid.

– Under besøget havde vi en konstruktiv dialog om biogassens rolle i den grønne omstilling og dens betydning i forhold til den grønne trepart. Derudover drøftede vi vigtigheden af et stærkt samspil mellem biogas og landbruget, hvor biogas allerede i dag – og i fremtiden – spiller en central rolle i en mere bæredygtig fødevareproduktion, sagde formanden for Ribe Biogas, Aage Lauritzen, efter mødet.

Medarbejdere og politikere på Ribe Biogas.