Tekst og fotos Hasse Jørgensen, søndag den 22. maj 2022

De tre familier, der er gået sammen om at investere i det gamle pakhus ved Rosenalle i Ribe, har store planer for stedet.

– Vi vil meget gerne lave en cafe og et familiested, hvor der bliver plads til en masse aktiviteter. Vi vil have meget fokus på, at det bliver et sted for lokale, selv om turister naturligvis også er meget velkomne. Vi satser på en familie- og kulturcafe, og vi vil gerne havde samarbejde med lokale foreninger. Vi håber på at skabe et multihus, der kan bruges af mange. Vil gerne være så inkluderende som muligt.

– Der sker så meget indenfor kultur i Ribe, og det kunne være fedt med et sted, hvor lokale kunne præsentere deres ideer og værker. Der skal også være plads til familier med babyer, mødre grupper, bedsteforældre og i det hele taget et sted, hvor de helt små kunne have det sjovt.  Der er plads nok til, at alle kan være der, siger Kristian Rasmussen.

Sammen med sin kæreste Maj Unnerup har de etableret selskabet bag projektet Ribe Pakhus ApS. Hvem de to andre familier i projektet er, kan Kristian Rasmussen endnu ikke offentlige.

– Men vi er alle sammen familier med små børn, lyder det fra Kristian.

Han fortæller, at de nuværende lejere, Mission Afrika Genbrug, rykker ud omkring oktober. Så vidt Ryk Ind Ribe erfarer, skal genbrugsbutikken ud på Industrivej i nogle af de lokaler, der tidligere husede Alexandersens Møbler.

– Og det passer os fint, at Mission Afrika Genbrug bliver til oktober, for der er en del planlægning, der skal gennemføres.

– Vi har talt med Slots og Kulturstyrelsen om projektet, og her har man vendt tommel op, ligesom Esbjerg Kommune er positive. Bygningen ligger i landzone, og det er åbenbart en gammel tradition for gamle DSB-bygninger, så stedet skal overføres til byzone, fortæller Kristian Rasmussen og fortsætter:

– Vi har også kigget på bygningen omkring fem gange med bygningssagkyndige. Bygningen er ikke misligholdt, men der er nogle ting, der skal laves. Murværket og det af tagkonstruktionen, vi har set, er fint bortset fra lidt utæthed ved vestenvind, og der er borebiller i gulvet, som vi skal have gjort noget ved.

– Murværket ud mod banen skal fuges om, der skal laves nye toiletter, og så kan vi ikke komme ind i en del af loftet og i en del af kælderen. Den vestlige del af kælderen er muret til, og det viser sig, at bygningen på et tidspunkt er blevet udvidet med omkring 80 kvadratmeter mod nord. Her kan vi ikke komme ind på loftet, for den lem der er i etageadskillelsen, er sømmet til ovenfra. Det giver ingen mening, men sådan er det, så måske ligger der en skat her, kommer det med et grin fra Kristian Rasmussen.

Han fortæller videre, at han altid har syntes, at det var en spændende og charmerende bygning, som han gerne ville lave noget i.

– Det var helt tilfældigt, at jeg opdagede, at den var til salg. Jeg fandt den på nettet og fik kontakt til ejendomsmægler Henning Christiansen, EDC, der havde lovet at sælge den for sønnen Lars. Vi tre familier syntes det var en god ide at købe, så lige så snart papirerne er i orden, skal vi i gang med restaurering og ombygning.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Det gamle pakhus bliver efter planerne multihus

– Og det ligger helt fast, at vi vil holde bygningen i den klassiske stil. Bygningen er i øvrigt også totalt fredet, fortæller Kristian Rasmussen.

Fakta

Bygningen er opført i forbindelse med banen fra Bramming til Ribe blev etableret i 1875. Den er totalt renoveret tidligt i 1900-årene. Den resterende del af banen fra Bredsted til Ribe blev åbnet i 1887. Da lovgivning på den danske side ikke kunne komme på plads, på grund af uoverensstemmelse imellem rigsdagen og regeringen i provisorietiden, trak vedtagelse og anlæg af banen ud. Lovforslaget blev første gang fremsat i samlingen 1881/82. Først da erhvervsmanden C.F. Tietgen påtog sig en del af anlægsarbejdet, der fik en koncession til anlægget af banen via en kongelige resolution, kom der gang i byggeriet.