Tekst: Johnny Tauman         Foto: PLAN-Bi
15. juli 2021

– Gennem tiden har vi registreret 292 forskellige arter af vilde bier i Danmark. Efter seneste rødlistevurdering vurderes det, at vi har 137 nulevende arter med levedygtige populationer, lyder indledningen på et længere svar skrevet af journalist Nina Launbøl Hansen, PLAN Bi.
RYK IND RIBE har forelagt PLAN-Bi, at Esbjerg Kommune planlægger fokus på Bier – og derfor naturligvis også giver mulighed for PLAN-Bi at kommentere udfordringerne med biavl i Danmark.

Varroamider tog livet af de vilde honningbier

En gang i 80erne uddøde vores vilde honningbier, fortæller Nina Launbøl Hansen og fortsætter: – Varroamider, som kom til landet med importerede honningbier, spredte sig til de vilde honningbier, og tog livet af de sidste. Vi har derfor ikke vilde honningbier i DK længere.
Møder du en honningbi-koloni i naturen, så er de stukket af fra en biavler – og de overlever maks et par år i det fri, så går kolonien under.
Men ligesom et slagtesvin ikke bliver til et vildsvin af at stikke af hjemmefra, så bliver en honningbi heller ikke til en vild honningbi af at stikke af.

Beskrivelsen af vilkår i Danmark er delt op i tre områder: natur – landbrugsland – byer.

NATUR

– Der mangler ikke bestøvning i dansk natur – der mangler plads, hvor bestøvede frø kan spire, skriver PLAN-Bi og knytter følgende pointer: – er er ikke en eneste vild plante, som er afhængig af bestøvning fra en honningbi. Vores mest truede vilde bier er dem, som er specialister – jo mere “kræsen” du er, jo sværere er det at overleve.
Det er i vores natur, du finder vores mest truede arter bier – derfor er det af største betydning, at det er her, vi sætter ind først.

Mere bi-mad i naturen

Mere bi-mad i natur : Rewilding skaber mere blomsterrige landskaber – godt for vilde bier. Mere mad til vilde bier får man også ved IKKE at øge den kunstige fødekonkurrence med opsætning af bistader.

Forbudt Biavl i Naturnationalparker

– Derfor er vi meget, meget glade for, at Folketinget har lyttet til vores anbefalinger, og har forbudt biavl i de kommende Naturnationalparker, siger journalist Nina Launbøl Hansen og supplerer:-
Vi må kunne være large nok til at reservere maden til vilde bier bare enkelte steder i det her land…:
Folketinget har ikke dog ikke vedtaget bufferzoner, hvorfor PLAN-Bivi med glæde konstaterer, at Esbjerg kommune er foran her . – Det vil vi meget gerne høre mere om.
(At man har valgt 3 km som bufferzone, gætter Nina Launbøl Hansen hænger sammen med, at det er 3 km man regner med, når det kommer til øko-honning. Der skal bl.a. være 3km til sprøjtede, bi-tiltrækkende marker).

LANDBRUGSLAND

Der mangler for det første ikke bestøvning i landbrugsland.
Biavlerne henter stor del af deres indtægter ved at leje bier ud – såkaldt bestøvningsbiavl – i:
Raps: Opsætning af bistader kan øge afkastet med 5-15%.

PLAN-Bi fremfører hertil: – Men det er alle andres blomster, som kommer til at fodre disse honningbier, FØR og EFTER de er i rapsmarkerne. At kalde rapsproduktion for “fødevarer” er i øvrigt helt ude i hampen. Det er forsvindende lidt raps, der ender på vores spiseborde – rapsmarker handler om produktion af biobrændsel.

Æbler: Bestøves faktisk meget, meget bedre af havejordbier:

 

Jordbær: Som helst vil bestøves af helt op til 50 forskellige biarter:

 

BYER

PLAN-Bi mener, at det er en dårlig ide med alt for mange honningbier i vores byer.

Debat tonen

– At biavlerne synes, tonen er hård, skyldes alene, at de aldrig er blevet sådan seriøst og vedholdende modsagt før, skriver Nina Launbøl Hansen. Hun knytter følgende betragtninger til:
– De har – meget dygtigt set fra et markedsføringsperspektiv – fået al snak om “bier” til at handle om deres honningbier.

Ingen biarter er fredet

Vil RYK IND RIBE videre noget om bier? Spørg en biavler. Så man har selvfølgelig fremhævet sine “gode sider” og nedtonet de dårlige.
– Derfor har vi aldrig talt højt om fødekonkurrence i blomster, lyder beskeden fra PLAN-Bi. Derfor er ikke en eneste vild biart fredet i Danmark.

Lyst til samararbejde klinger hult

Biavlerforeningen har været den eneste spiller på bi-banen i over 150 år.
Det er over 90 år siden, en dansk biolog første gang offentligt røstede sin bekymring for bestande af vilde bestøvere i nærheden af bistader – så hvorfor har vi aldrig talt højt om det før?
Biavlerne har haft “all the time in the world” til at komme med initiativer og udspil og til at foreslå samarbejder, som regulerer deres erhverv for at sikrer bi-biodiversitet.
Nada!
At sige, at biavlerne ikke bliver hørt, og at de skam gerne vil “samarbejde”….nu, klinger simpelthen så hult, blev den sidste kommentar fra PLAN-Bi