Project Description

Tekst & Foto: Johnny Tauman      Fotoserie 2020: Peter Emil Jensen
12. maj 2022

– Jeg vil gerne arbejde for, at flodskarn langs Ribe-diget i fremtiden indsamles og køres til et forbrændingsanlæg, så beboerne i fremtiden ikke bliver generet af ildelugtende røg, siger Peter Emil Jensen, der bor med sin hustru i V. Vedsted.
Peter Emil værner om naturen – og har gennem flere år fulgt afbrændingen af flodskarn og kan dokumentere, at der også i de store bunker af sorteret flodskarn stadig er affald, som kan udvikle giftstoffer ved forbrænding.

Vindretningen ændrede sig

I forrige uge var den så gal igen. Afbrændingen af flodskarn nord for Ribe Kammersluse sendte i røgen ud over havet, da vindretningen ændrede sig. Det våde ulmende flodskarn sendte lugtgener ned over V. Vedsted og helt til Egebæk-Hviding.
Under samtalen fremviser Peter Emil Jensen den dispensation, som Ribe Digelag har til afbrænding af flodskarn i 2020. Det fremgår af Esbjerg Kommunes dispensation, at flodskarnet skal være renset for plastik, fiskekasser, flamingo, tov mm, så det alene er afbrænding af organisk materiale.

Flodskarn ved Låningsvejen 2022

Da RYK IND RIBE besøger den 150-200 m3 store bunke flodskarn nord for Låningsvejen, ses der kun få uorganiske elementer som tov, plastflasker og en plastikkasse. – Det er disse ting, som bekymrer mig, siger Peter Emil, som også gør opmærksom på, at det i 2020 var en frist for afbrænding, der lød på 15. maj. Esbjerg Kommune påpegede videre, at der ikke måtte afbrændes på helligdage og i en weekend.

Dialogen må være vejen

– Jeg ønsker dialog og ikke en konflikt om flodskarnet, som jo skal fjernes fra diget, lyder det fra V. Vedsted-beboeren, der hæfter sig ved en præmis for afbrænding: – Den må ikke give anledning til væsentlige røg-, lugt- eller luftgener for beboerne i området langs diget.

Peter Emil Jensen har dokumentationen på plads – og er klar til at medvirke til en anden løsning, hvis det er muligt.

Peter Emil Jensen forsøgte for to år siden med kontakt til politikere, som dengang havde ansvar for området uden dog at få respons. – Det handler for mig om, at der skal skabes en bæredygtigt udnyttelse af flodskarn, som måske kan ”give varme” og samtidig fange de giftige røggasser ved Forbrændingen i Esbjerg. Hånden er strakt ud til dialog frem for at der graves grøfter.

Annonce