Project Description

Tekst & Foto: Johnny Tauman
16. juli 2021

Langt de fleste kirker i landsbyer og stationsbyer ligger placeret sammen med kirkegården, men sådan er det ikke i Gredstedbro. Her ligger kirkegården i byens nordlige bydel, og det er der en ganske enkel forklaring på. Graver og Kirketjener Laila Bruun fortæller, at Gredstedbro helt enkelt er bygget som anneks til sognekirken i Jernved, da stationsbyen voksede.

Der var travlhed på kirkegården, da RYK IND RIBE mødte Laila sammen med medhjælper Meta Christensen, der er deltidsansat. – Vi har nogle projekter, som ikke kan vente længere, forklarede Meta, mens hun var i færd med at sprede kalk / gødning ud til mange småhække, som adskiller de enkelte grave.

Vilslev Smede- og VVS reparerede to låger

Ved indgangen til Kirkegården var to smede fra Vilslev i snak med Laila. – Vi havde efterhånden nedslidt den mekaniske bremse på vore låger, så derfor skulle de repareres, lød det fra Laila, inden hun hastede tilbage til spanden med kalk og gødning.

Gredstedbro Kirkegård (udvidet i 2007) er faktisk større end nødvendigt. Det skyldes bla. andre begravelses behov – fx er der i dag langt flere urne grave end tidligere – både med gravsten og i plænen med ukendte.

For at råde bod på det store græsareal er der lavet et lapidarium: – Det er sket for egne midler, fortæller Laila, som også kan fremvise det flotte kirkegårdshus med værksted og andre faciliteter som toiletter.

Covid 19 har også fyldt i det daglige arbejde i Gredstedbro Kirke. – Vi må kun være 32 i kirken, så derfor har flere begravelser og bisættelser været gennem udendørs på kirkegården, udtaler Laila Bruun, der så sammen med Meta må sørge for stole og forstærkeranlæg.

Annonce