Tekst Hasse Jørgensen, kort Esbjerg Kommune, mandag den 6. maj 2024
Et stort skridt er taget mod færdiggørelsen af Støberikvarteret i Ribe. Det er sket i og med, at økonomiudvalget netop har godkendt de økonomiske rammer for nedrivningen af det eksisterende fabriksbyggeri samtidig med, at økonomiudvalget har godkendt den nye businessclass for området. Det er den, der bestemmer området fremtidige udseende.
– Begge sager blev godkendt uden ændringer i de indstillinger, der lå til økonomiudvalget, fortæller borgmester Jesper Frost Rasmussen (V). Begge sager skal nu forelægges for byrådet til endelig godkendelse.
Den økonomiske del gælder 28,5 millioner kroner, der – som beskrevet andet sted på siden – skal bruges til nedrivning af de eksisterende bygninger, fjernelse af sokkel og oprensning af forurening.
– Vi har jo sat nedrivningen i gang, og derfor skulle vi lige have formalia i orden, så beskeden om nedrivning kan udføres, siger Jesper Frost Rasmussen.
Selve businesscasen er den store sag i denne sammenhæng, og det handler om, hvordan den kommende bydel skal se ud.
– Det er det, der peger fremad, og der er lavet et godt stykke arbejde i det forslag, der nu foreligger. Der er ændret og justeret lidt på det oprindelige projekt, så det nye minder mere om det gamle Ribe i struktur og form. Der er lavet en god model for at få plads til de planlagte omkring 300 boliger, siger borgmesteren.
– Det er angivet, at der i begrænset omfang kan opføres huse med op til fire etager. Det har der været en del modstand af i Ribe?
– Det projekt, der ligger nu, er et billede af, hvordan Ribe er. Det er en fuldstændig kopi af den bykerne, der er, hvor de fleste huse er op til to etager, men hvor der er enkelte i både tre og fire etager. Det er vigtigt at få tingene placeret i forhold til hinanden. Det skal se naturligt ud, og husene skal placeres, så de ikke generer.
– Der har også været modstand med den foreslåede byggeprocent på 92, men det er vel den byggeprocent, Ribe har i forvejen?
– Det er rigtigt, og det nye kvarter skal være en del af Ribes bymidte. Det skal være naturligt, og man skal ramme noget af det, der allerede findes. Det er en moderne fortolkning, men strukturen har helt klart aftryk i den måde, Ribe er bygget på, siger Jesper Frost Rasmussen.