Tekst Hasse Jørgensen, foto privat, torsdag den 1. februar 2024

Hver torsdag med undtagelse af sommer- og vinterferier – mødes en flok mænd på Weiss Stue for at hygge sig med terningespillet Pas 6.

Et hyggeligt møde, hvor anekdoterne flyver gennem luften sammen med personlige fornærmelser, der bliver affyret med et smil og langt fra tages alvorligt af modtageren, for sådan er jargonen. Og man gør bare gengæld. Det hele i en fantastisk stemning med masser af grin.

Men sådan har det næppe været hele tiden, for udskrifter af de gamle protokoller viser, at foreningen er stiftet den 25. januar 1945 – godt tre måneder før tyskernes besættelse af Danmark under 2. verdenskrig ophørte.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Underskrifterne på de første vedtægter

Og ifølge overleveringerne blev rafleklubben netop stiftet som en protest mod tyskernes forbud mod, at danskerne ”stimlede sammen” på offentlige steder.

I august 1943 udbrød der storstrejker i en række af de større danske provinsbyer, tydeligt vendt mod besættelsesmagten. Rigsbefuldmægtiget Werner Best krævede, at de danske myndigheder svarede hårdt igen med strejkeforbud, forsamlingsforbud, natligt udgangsforbud og dødsstraf for sabotage.

Det nægtede den daværende regering, der gik af i protest.

Med forbuddet om at stimle sammen, var det vanskeligt at mødes, med mindre, man havde en forening. Og det er formentligt årsagen til, at rafleklubben blev stiftet af en gruppe modstandsfolk i Ribe.

Som det hedder i vedtægterne: ”Som medlem optages en hver uberygtet mand med dansk indfødsret og ikke ud over 12 medlemmer, der nøje vil blive gennemsigtet og gennemskuet af bestyrelsen, ligesom hans økonomiske forhold og andre forhold til andre vil blive undersøgt. Et hvert optaget medlem må til hver mødeaften stille påklædt med forholdsvis ren flip. Eventuelle emblemer må bæres synlige. Når en mødeaften er tilendebragt, må emblemet straks fjernes for ikke at vække nysgerrighed og misundelse hos andre udenforstående individer i den profane verden”

Så vidt vedtægterne fra den gang.

Det kostede i øvrigt 1,20 kroner at være medlem. De blev opkrævet med 10 øre per måned.

Vedtægterne peger i den grad på, at man ikke ville have tyskere eller danske overløbere med i foreningen, når medlemmerne nøje skulle ”gennemsigtes” og deres forhold til andre ”nøje” undersøges.

Siden den gang har foreningen konstant været aktiv, hvor det nu er terningerne, der er omdrejningspunktet uden nogen form for politisk islæt.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Fra årets generalforsamling. Yderst til højre Poul Erik Schmidt og bagest med papirerne i hånden Torben “Tobak” Pedersen.

Det medlem, der for nuværende har været med længst tid, er tidligere tobakshandler Torben ”Tobak” Pedersen, og han kan fortælle mange, sjove anekdoter om livet i Pas 6 og om generalforsamlingen, der foregår på ”særdeles demokratisk vis” Eksempelvis bliver bestyrelsen valgt ved, at der kastes med en terning. Den der slår højeste slag, bliver formand, næsthøjeste giver ret til sekretærposten, mens tredje højeste bliver kasserer.

Turneringslederen er i dag tidligere fabrikant Poul Erik Schmidt, og det har han været i mange, mange år, for på den måde er der kontinuitet i foreningen, fordi det er Poul Erik, der varetager alle de praktiske opgaver.

Som han siger: – Det vil være synd og skam, hvis en forening med den historie skulle forsvinde.

Et af ritualerne er, at medlemmerne går syngende gennem lokalet med rumsterstangen forrest.