Project Description

Tekst & Foto: Johnny Tauman
20. juli 2021

En helt særlig hestedille rammer Ribe Dyrskue i år. Som besøgende kan du nemlig både opleve Danmarks største hest af racen Shire og en sjælden, sort Frederiksborg hest med kongelige aner.

Foto udlånt af Ribe Dyrskue / Lindberg Foto

En tons-tung Shire

Det gælder om ikke at stå i vejen, når Tine Kristensen og vallakken, Goldstone Moss, galopperer gennem landskabet i Andebølle. Den 13-år gamle Shire-hest vejer nemlig knap et ton, og Goldstone Moss kan uden besvær trække vægt på det femdobbelte.
Tines gigant måler intet mindre end 201 cm over skulderen, hvormed den vinder titlen som Danmarks højeste hest.
Shire-racen er oprindeligt avlet i England i begyndelsen af 1300-tallet, hvor de firbenede kæmper bar soldater i rustning og stål.
Nogle hundrede år efter blev den flittigt brugt som arbejdshest i landbrug og industri, og man kan nu takke de engelske øldrikkere for Shire-hestens overlevelse.
I det forrige århundrede har særligt de engelske bryggerier nemlig haft glæde af Shirerens enorme hestekræfter til transport af øltønder.

Foto udlånt af Ribe Dyrskue / Ridekunst.dk

En kongelig Tarzan

Når Keld Lund trækker Frederiksborghesten Tarzan ind på dyrskuepladsen i Ribe, vil det næppe være med en royal i sadlen.
Ikke desto mindre var det enevælde-kongen, Frederik ll og hans stutteri på Frederiksborg, der fremavlede denne elegante hesterace, som meget vel kan betragtes som datidens Limousine.
I dag er den sorte Frederiksborghest et stykke levende kulturhistorie, der desværre er ved at uddø.
Dette på grund af så stor popularitet omkring “den danske hest” i 1800-tallets udland, at stutterierne ikke kunne følge med.
Keld Lund fortæller, at “når Munkevangens Tarzan stiller på Ribe Dyrskue, vil det måske være første gang i 100 år, at der står en sort Frederiksborghest på Ribejord.
Tarzan er renstammet og utrolig sjælden”, lyder det fra den stolte rytter.

Du kan opleve de to særlige hesteracer og mange andre på Ribe Dyrskue d. 30. juli mellem 9.00-16.30.

Her et udpluk af optagelser fra 2019:

Annonce