Tekst & Foto Johnny Tauman
17. november 2019

Det er med en vis stolthed i stemmen, at driftsleder Johnny Knudsen fortæller om de arenaer, hvortil han og sit mandskab har leveret rullegræs: ”Det drejer sig om SuperLIGAbanerne, hvor AGF og FCK spiller – og der skal arbejdes dybt koncentreret, når vi skal levere fra DLF´s rullegræsarealer i Mølby i nærheden af Spandet”.

“At levere rullegræs til Parken i København krævede planlægning med præcision”, siger en tilfreds driftsleder.

Nyt græs i Parken

En kortbeskrivelse af leveringen til Parken:
For at give græsset de bedste betingelser, så foregik opskæringen om natten, hvor det er køligst. ”Da vi leverede til Telia Parken, skulle der bruges 19 lastbiler, der hver rummede 26 græsruller”, forklarer Johnny Knudsen og fortsætter: ”Opskæring af rullegræs til en lastbil tager 45 minutter”.
Lastbilerne kørte kontinuerligt til hovedstaden, hvor den første rulle kom på plads en lørdag morgen kl. 7:30 – og søndag middag kl. 12 var hele banen færdig.

Det er et imponerende køretøj, som anvendes til at skære rullegræs – der blev dog anvendt andet udstyr til de 120 cm brede ruller til Parken

Simpel udregning

”En matematiker kan hurtigt regne ud, at der skal bruges 475 ruller græs med følgende dimensioner: 15 m lange og 1,2 m brede. Rullegræsset i Parken er 4 cm tykt”, siger en smilende driftsleder og afslutter de store tal med følgende konstatering: ”En fodboldbane – som den i Parken – kræver 63 baner side om side. Ja, og så vejer en rulle omkring 1000 – 1200 kg.”
RYK IND RIBEs medarbejder skulle prøve at gætte på, hvor mange mand der skulle anvendes til at lægge hele banen – og skød på 25. Det rigtige svar er ”blot” 15 mand.

Under arbejdet er der mange funktioner, som skal “falde i hak”

Koncerter slider

Det er slidstærkt rullegræs, som DLF har udviklet og anvender, men når der har været koncerter på grønsværen, så skal der ofte reparationer til / henholdsvis hel udskiftning. Græsset skal være stærkt med stor slidstyrke og ikke mindst genvækstevne. ”Det består af 70 % engrapgræs og 30 % alm. rajgræs inkl. 4turf rajgræs”.

De ændrede vejrforhold har endnu ikke forhindret Johnny og Per i at køre på arealerne ved Mølby

Parken er ved at være slidt

Johnny Knudsen er garant for, at rullegræsset har den rigtige trækstyrke – og ved kontrolmålinger har det vist, sig at det er så brølstærkt, at løverne fra FCK og det danske Landshold kan spille poleret fodbold.
Efter fredagens landskamp mod Gibraltar udtalte Flemming Povlsen sig negativt om banens beskaffenhed i en artikel i Ekstrabladet, hvortil Parkens Ground manager, Daniel Madsen konstaterede: ”Det er uden tvivl det bedste græs – med en trækstyrke på 90 kg – vi har nogensinde har fået fra Danmark.”
DLF har tidligere oplevet at skulle reparere større områder, når der har været fx Coldplay koncert over to dage.

Ole Stokbæk sørger for at hente rulle græsset ind fra marken og læsse lastbilerne.

Græs kan få stress

”Græs kan få stress – og faktisk i flere variationer”, oplyser driftslederen, inden RYK IND RIBE skal ud og se traktoren, som skærer rullegræsset.
Græs kan fx få HEAT-stress, så derfor sker nogle transporter i lastbiler med køl. DLF Seeds & Science i øvrigt også har leveret rullegræs til en fodboldarena omkring Stockholm.

Den spændende virksomhed ligger på Mølbyvej i Spandet – spartansk skiltning som vakte RYK IND RIBEs nysgerrighed

Hvorfor Mølby ved Spandet?

Og så lige det klassiske spørgsmål: ”Hvorfor ligger et areal med 70 hektar rullegræs i Mølby ved Spandet? – Kunne det ikke ligge mere centralt i landet – fx. på Fyn eller ved en motorvej?”

“Det kræver hårdt arbejde at “være eneste leverandør af rigtigt stadiongræs” -med suveræn slidstyrke og genvækstevne,” forklarer Johnny Knudsen

Hertil kan Johnny Knudsen afsløre: ”Det handler om, at vi har en jordtype, som matcher vækstbetingelserne – og hvor rodnettet kan blive klar på godt 1 år (til haver etc.).