Tekst Hasse Jørgensen, foto Rige VikingeCenter, torsdag den 12. juli

Når hendes majestæt dronning Margrethe II den 2. august gæster Ribe, sker det ikke alene medens eventet om vikingekrigerne er på sit højeste. Men dronningen får også lejlighed til at opleve, hvordan de arkæologiske fund har været med til at danne grundlag for den rekonstruktion af vikingetiden, Ribe VikingeCenter står for. Dronningen får således et klar billede af arkæologiens betydning for nutidens formidling af historien.

H.M. Dronningen ankommer kl. 12:30 til Ribe VikingeCenter. Umiddelbart derefter er Centret vært ved en frokost inspireret af vikingernes køkken, hvor dronningen får lejlighed til at hilse på de formidlere og håndværkere, som de seneste tre år har arbejdet på anlæggelsen af havnemiljøet og opførelsen af Ansgar Kirke.

Eftermiddagens program omfatter et besøg på markedspladsen og Ripa (Ripa er det gamle ord for Ribe. red.) Havn år 750, hvor H. M. Dronningen skal høre nærmere om koblingen mellem arkæologernes seneste forskningsresultater og det udtryk, der sigtes efter på Ribe VikingeCenter. På havnen vil der mellem vikingebåde, ivrige købmænd og vogne med varer udspille sig et tidstypisk handelsoptrin for H. M. Dronningen. Et eksempel på den levende historieformidling, som er omdrejningspunktet på centret.

På Hvidinggården år 980 lægger H. M. Dronningen vejen forbi væverens værksted og bydes herefter inden for i Langhuset. Gårdens dyr og afgrøder er en vigtig del af fortællingen om livet på en storgård, men en af de mest populære aktiviteter er husfruens madtilberedning over bål. Derfor tager Ribe VikingeCenter som det næste fat på et nyt projekt “Vikingemad til alle tider, fra fadebur til havegrill” og sender budskabet om gode råvarer, nem tilberedning og hyggeligt samvær omkring måltidet ud til den moderne familie via de sociale medieplatforme.

Det sidste programpunkt er Ansgar Kirke år 860 og en historisk ceremoni i det, der er et kvalificeret bud på Ribes og dermed det nuværende Danmarks første kirke. Kirken er blevet til med støtte fra A.P. Møller Fonden. Opførelsen underbygges af arkæologiske fund ved Ribe Domkirke og det faktum, at der allerede i midten af 800-tallet var en stor kristen menighed i Ribe. Ansgar Kirke blev indviet i maj i år og fungerer som ceremonikirke i Ribe VikingeCenters fortælling om den tidligste kristendom.

– Vi glæder os særligt meget til at vise H. M. Dronningen Ansgar Kirke. Vi har lagt megen research og et gedigent håndværk i projektet. Nu står trækirken som et smukt pejlemærke, der udvendigt er udsmykket til at tiltrække – eller i hvert fald ikke at afskrække – hedenske vikinger, og indvendigt har et helt andet sydlandsk præg bragt hertil af de kristne, fortæller Karen Nørgaard og Bjarne Clement, ledere af Ribe VikingeCenter.

Ribe VikingeCenter har de seneste 25 år rekonstrueret og levendegjort Ribes tidlige historie og har tidligere haft besøg af H. M. Dronningen i 2010. Siden er der dukket ny, spændende arkæologisk viden op om Ribe i 700- og 800-tallet, hvilket spiller ind i det ændrede billede, Ribe VikingeCenter kan vise i dag.