Tekst Hasse Jørgensen, foto Det Kongelige Bibliotek, onsdag den 20. maj

Augustinus Fonden har bevilget 700.000 kr. til Sydvestjyske Museer til nyt museumskoncept på Det Gamle Rådhus i Ribe

Rued Langgaard (1893-1952) var et musikalsk geni og stærkt excentrisk. Han var domorganist i Ribe og skrev 16 symfonier og mere end 400 værker. Alligevel var han miskendt i sin samtid.

Han er imidlertid ved at blive mere og mere berømt. Hvert år i september holdes en international Langgaard-festival over 3-4 dage i Ribe, og hans værker indspilles af de fineste symfoniorkestre i Europa.

Nu får han sit eget museum i Ribe takket være en stor donation fra Augustinus Fonden. Stifteren af fonden, Ludvig Augustinus, var i sin tid mæcen for Rued Langgaard, og fonden har siden løbende støttet festivalen.

–    Ribe har gennem de sidste år markeret sig som et kulturelt fyrtårn med initiativer som Riis-museet og Langgaard-festivalen. Nu er turen kommet til et fornyet fokus på den ellers oversete komponist, som ikke bare er central for Ribe, men for dansk musikhistorie som helhed. Vi skal ikke blot kunne lytte til Rued Langgaards musik, men også komme bag hans tanker, arbejde og livshistorie. Det kan man ikke mange steder i Danmark, og vi ser meget frem til resultatet, udtaler Frank Rechendorff Møller, direktør i Augustinus Fonden.

Nyt udstillingskoncept

Museet placeres på 1. sal i den 500 år gamle renæssancebygning, Det Gamle Rådhus, i Ribe. Her vil gæsten i to rum komme tæt på både komponisten og mennesket gennem billeder, genstande, musik og fordybelse på touch-skærme. Et centralt element bliver, at Sydvestjyske Museer producerer en kortfilm om Langgaard, som man kan nyde på storskærm fra en sofa.

–    Det smarte ved den måde, vi bygger udstillingen op på, er, at vi forholdsvis nemt kan skabe nye udstillinger, fortæller museumsdirektør Flemming Just. – Vi arbejder med et digitalt udstillingssystem, så tekst, grafik og audiovisuelt materiale let kan udskiftes. Vi kan fx vælge at vise Rued Langgaard-udstillingen hvert år i august-september for at støtte op om Langgaard-festivalen, mens vi har en anden udstilling resten af året.

Museet kalder konceptet for en ‘permanent særudstilling’. Sydvestjyske Museer har i første omgang planer om en udstillingsrække om store ripensere, ikke mindst naturvidenskabsfolk, som har raget op internationalt.

Sydvestjyske Museer har i forvejen en udstilling i Det Gamle Rådhus, nemlig den såkaldte Rådhussamling, der handler om Ribes retsvæsen og bystyre. Ud over rundvisninger danner den smukke bygning ramme om mange arrangementer, og ikke mindst er det et populært sted at blive gift for udenlandske par. Hvert år bliver mindst 1200 par viet i borgersalen.