Tekst Hasse Jørgensen, foto Museum Vest, fredag den 18. oktober 2024

Nedgravningen af den store 400 kilovolt ledning, der skal føre elektricitet fra Danmark til Tyskland, har medført ny viden om bosætningerne fra stenalderen til jernalderen omkring Hjortlund og Kongeåen.

Den store elledning trækkes hovedsageligt som luftledning, men i de naturskønne områder omkring Kongeåen og Ribe å, skal ledningen graves i jorden, og det er det der har givet arkæologerne en enestående mulighed for at grave i et område, der ikke tidligere er undersøgt så godt.

Arkæolog Patrick Olofsen, der har forestået udgravningerne på stedet, fortæller, at der er fundet rester af flere huse lige fra stenalderen til jernalderen.

– Og det har bl.a. givet os en indsigt i udviklingen af hustyperne over en lang tidshorisont lige fra stenalderens toskibede huse med en række tagbærende bjælker midt gennem husene. I bronzealderen gik man over til treskibede huse med to rækker bærende stoler gennem husene, og i husene fra jernalderen har vi fundet rester af båse, der markerer, at her har man holdt husdyr.

– Udgravningerne bidrager til det samlede billede og forståelsen af, hvordan folk har boet og levet omkring Kongeåen. De har boet på et plateau ned til åen, der har været som en motorvej og været et spisekammer. Området ved Kongeåen er i den forbindelse super vigtig.

– Det er et sjovt område og ikke et område, vi kommer til at undersøge så tit. Det bidrager helt klar til forståelse af, hvordan livet har formet sig over flere tusinder år, fortæller Patrick Olofsen, der fortsætter:

– Undersøgelserne peger også på, at beboelserne i dette område skal findes på sydsiden af Kongeåen. Her var området nemlig mere tørt og jorden lidt bedre end på nordsiden – og det var da også her vi fandt bebyggelserne. Så det er ikke helt tilfældigt hvor man igennem forhistorien har valgt at bygge sine huse!

– Samlet set har vi spor efter beboelse i en periode, der kan strække sig helt fra ca. 4000 f.Kr. til omkring ”år 0”.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Til venstre et profilfoto af en af de tagbærende stolper i en huskonstruktion. Efter opmåling af hvert stolpehul med GPS, snitgraver vi anlæggene for at dokumentere dem i profil og evt. udtage prøve til naturvidenskabelig analyse (fx C14). Til højre dronefoto fra udgravningen af et felt lige på sydsiden af Hjortlundvej. Fotoet viser museets arkæologer i gang med at afrense et hus fra ældre bronzealder.

Ud over de områder, hvor det store kabel skal graves ned i jorden og oprettes overgangsstationer, skal der også rejses en række høje master, der skal bære den del af ledningen, der skal være i luften. Her skal der støbes nogle fundamenter til masterne.

– De fundamenter er 25 gange 25 meter i størrelsen, og der giver for os et meget begrænset område at grave i og dermed også langt mindre chance for at finde noget i modsætning til de langt større områder, hvor kablet lægges i jorden, fortæller Patrick Olofsen.

Arkæologerne lukkede udgravningerne fredag.

Arbejdsfoto fra udgravningsfeltet på nordsiden af Hjortlundvej, ned mod Kongeåen. I baggrunden ses min kollega i gang med at opmåle de mange indridsede stolpehuller. GPS-opmålingerne er en meget vigtig dokumentation af arkæologien på stedet.