Tekst og foto: Annette Brøchner Lindgaard
Foto: Allan Gade Jacobsen
Fredag d. 6. oktober 2023
På årsmødet onsdag aften havde formand Willi Weber og resten af Lokalråd Ribe Midt tre store punkter på dagsordenen: Lokalrådets resultater, tingsteder og vandtårne.
Indledningsvist gennemgik formanden lokalrådets resultater i det forløbne år.
Det vigtigst resultat var helt klart at den nye krydsning af A11 til/fra Bjerrumvej er taget i brug. Et godt eksempel på at sammenhold og samarbejde med de forskellige instanser og interessenter, kan føre til glædelige resultater. At der så er nogle, der føler sig generet af at blive bremset af lysreguleringen, skyldes nok på alle måder indkøringsvanskeligheder. Et andet godt resultat er projektet på Haulundvej, der næsten er klar til at blive taget i brug.
Til gengæld er der stadig en række hængepartier, hvor af bosætningsproblematikken dvs. spørgsmålet om at en del af Ribe er ved at blive tømt for skatteborgere, fordi et meget stort antal boliger alene anvendes til udlejning til turister, nok er den væsentligste. Esbjerg Kommune har angiveligt ikke tid til at håndhæve sine egne regler om bopælspligt. Aftenens eneste fremmødte byrådsmedlem Klaus Sandfeld stillede bedring i udsigt og lovede at tage sagen op.
Samtidig er det en mindre skandale at lyset på cykelstien mellem Damhus og Lustrup ikke bringes til at virke. Umiddelbart et lille problem, men grotesk fordi, beboerne i området selv har skaffe penge til lyset, at kommunen har rådgivet og at det nu slet ikke virker med store problemer for trafiksikkerheden til følge. Det er en ommer.
Aftenens mest glædelig nyhed blev præsenteret af Allan Gade Jacobsen fra Lokalrådet. Det længe ønskede Tingsted nu bliver en realitet. D. 31.10. afholdes det første tingsted kl. 19.00 på Hotel Ribe. Det første tema i det nye debatforum er ”LOKALDEMOKRATI – hvad er det for dig?” Alle er velkomne til at kaste sig ind i debatten, som vil blive åbnet af Lokalrådets nestor Niels Frederiksen og styret af Jakob Lund Jørgensen, uddannelsesleder på Ribe Katedralskole. Mere info kommer her i RYKIND i løbet af oktober.
Aftenens sidste og nok mest kontroversielle indslag, blev leveret af arkitekt Mikkel Kieldsen, der med et overbevisende resultat har skrevet afgangsopgave på arkitektskolen om Ribes udfordringer med vandet, der svinger mellem store vandmasser og udtørring af kultursvampen.
Oprindeligt var Mikkels ide en anden, men i løbet af en periode med mange undersøgelser og analyser samt mange besøg og samtaler i Ribe, udviklede den sig i en lidt anden retning, der i helt grove træk gå ud på at bygge et antal arkitektonisk (stilmæssigt) tilpassede vandtårne i Ribes gamle bydel. Vandtårne der kan oplagre vandet ved overflod og fordel vandet ved tørke og derved sikre en konstant fugtighed i kultursvampen, så de gamle huse ikke synker sammen og går til.
En kontroversiel tankegang, der vil blive beskrevet yderligere her i RYKIND i løbet af efteråret.