Tekst Hasse Jørgensen, pressefoto, fredag den 27. marts

Lige inden påske er nye lovændringer trådt i kraft, som vil give bedre muligheder for stalddørssalg, og således bedre muligheder for at skabe liv og arbejdspladser i landdistrikterne.

Det betyder, at danske producenter nu kan sælge markant flere æg og rensede gæs, ænder og kyllinger – både direkte til forbrugerne ved stalddøren og til lokale butikker og restaurationer.

Det glæder det lokale folketingsmedlem, Anders Kronborg (S), som er Socialdemokratiets ordfører på området.

– Jeg bor og lever i det område, hvor vi har mange landdistrikter. Skal der være liv og bosætning i landdistrikterne, så skal der også være gode muligheder for at drive erhverv. Derfor glæder det mig, at vi får ændret de hidtidige begrænsninger for salg. Jeg er slet ikke i tvivl om, at de har været med til at lægge en dæmper på forbrugernes muligheder for at købe lokale råvarer i landdistrikterne. Og samtidig har reglerne gjort det vanskeligt for lokale ildsjæle og mindre fødevareproducenter at få en fornuftig forretning ud af deres salg, siger Anders Kronborg.

– I vores område, hvor der også er mange turister, så tror jeg ikke, vi skal undervurdere betydningen af lokale råvarer. Der er et udtryk, som ofte bruges i klimadebatten om at man skal tænke globalt men handle lokalt. Det er der noget rigtigt i, for det styrker de lokale arbejdspladser og samtidig gavner det klimaet, siger Anders Kronborg.

De mere lempelige regler er trådt i kraft den 26. marts 2021. Fra da af må en lokal æggeproducent sælge godt 300.000 æg fra 1.000 høns om året i stedet for de 100.000 æg fra 500 høns, som hidtil har været grænsen. En lokal producent af gæs, ænder og kyllinger må sælge op til 2.000 fjerkræ om året mod tidligere 500. I begge tilfælde behøver producenten ikke at tage flere salmonellaprøver end før.

Nok så vigtigt kan mange forbrugere nu også slippe for selv at rense gåsen til Mortensaften for tarme, kråse og hjerte. Den opgave må den lokale fjerkræproducent også tage sig af uden først at skulle registrere sig som detailhandelsvirksomhed hos Fødevarestyrelsen.

De nye, lempeligere danske regler er baseret på risikovurderinger fra DTU Fødevareinstituttet.

– Vi oplever generelt, at ændringerne er blevet rigtig godt modtaget, og jeg håber også de kan være med til at smitte positivt af på vores landdistrikter i Esbjerg Kommune, siger Anders Kronborg.