Tekst Hasse Jørgensen, foto Red Star, tirsdag den 28. november 2023
Et treårigt Interreg-projekt med titlen VaBene er netop skudt i gang i vadehavsområdet i Danmark og Slesvig-Holsten. Projektets mål er at udvikle områdets turisme med bæredygtige oplevelsestilbud som en vej til bedre beskyttelse af områdets enestående natur. Det samlede budget er på 13 millioner kroner.
Traditionelt ser turistbranchen naturen som et aktiv, der tiltrækker gæster. I et nyt projekt i det dansk-tyske vadehavsområde bliver den tankegang vendt på hovedet. Fokus flyttes fra, hvad naturen kan gøre for dig, til hvad du kan gøre for naturen.
VaBene støttet af EU
“Visitor activation to Benefit nature and environment”, i daglig tale VaBene, er titlen på projektet, der netop er skudt i gang. Projektet er oprettet under og støttet af EU’s Interreg 6a-program og skal løbe i tre år frem til 30. september 2026. Projektpartnerne er Nationalpark Vadehavet på den danske side af grænsen sammen med Nationalpark Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer, WWF Deutschland og Nordsee Tourismus på den tyske side. Dertil kommer en række netværkspartnere på begge sider af grænsen.
Vadehavet er et uvurderligt bidrag til klodens natur og samtidig alene i Danmark og Slesvig-Holsten en turismedestination med +20 millioner overnatninger årligt. Vores udfordringer er at udvikle turisme i overensstemmelse med sektorens økonomiske betydning, og samtidig sikre bæredygtige turismetilbud, som en vej til beskyttelse af områdets enestående natur. Opgaven med at balancere disse krav på begge sider af grænsen bringer VaBene-projektpartnerne sammen.
Gæsterne vil gerne gøre noget for naturen
– Vores gæster ønsker at besøge områdets natur- og kulturarv og opnå en bedre forståelse af området, de besøger. Analyser viser, at gæsterne ved Vadehavet gerne vil involveres i og bidrage til at beskytte og vedligeholde naturen i nationalparkerne og verdensarven, siger udviklingskonsulent Søren Christensen, der er Nationalpark Vadehavets ansvarlige for partnerprogram og bæredygtig udvikling.
Han tilføjer, at den innovative tilgang med målet om, at områdets natur skal profitere af turismen frem for omvendt, kræver at interessenterne arbejder sammen: Gæster, beboere, aktørerne samt VaBene-projektpartnere og deres netværk.
Skal også give udbytte lokalt
Det er dog også et formål med VaBene, at projektet og samarbejdet henover grænsen skal give udbytte til lokale beboere og områdets små og mellemstore virksomheder. Det vil dels være indirekte gennem VaBene-projektpartnernes initiativer, og direkte igennem et mere attraktivt område i form af nye tilbud, involverede og velinformerede besøgende, grænseoverskridende udveksling. Desuden vil områdets gæster opleve bedre turismetilbud og imødekommende lokale beboere.
Meget konkrete mål i projektet
Konkret er der opstillet følgende mål for VaBene-projektet:
Udvikle 12 oplevelser, der gavner naturen. Erfaringerne herfra er de positive cases, som andre skal kopiere og inspirerer til nye oplevelser, som gavner naturen og øger omsætning og jobskabelse uden for sæsonen.
Kursus for bæredygtighedsguider, som øger deres kvalifikationer og kvalitetsstandarder for turismesektoren og åbner for udvikling af nye oplevelser/ture med nyt bæredygtigt indhold.
Genstart af partnerprogrammer. Gen-engagere SMV’er og lokale partnere i partnerskabsprogrammer for at opbygge kapacitet, øge synlighed, højne identitet og lokal stolthed samt genetablere lokalt samarbejde.
Synliggøre bæredygtige tilbud. Gøre nye og eksisterende bæredygtige tilbud synlige og tilgængelige for besøgende og opbygge SMV-kapacitet til at håndtere de nye turister, der fordrer bæredygtige tilbud. Det skal ske gennem læringsmoduler.