Tekst Hasse Jørgensen, tirsdag den 20. juni 2023
Skal Esbjerg Kommune have en ny skolestruktur, der indebærer, at de syv skoler, der findes i dag, lukkes og erstattes af 22 nye skoler med hver sin ledelse?
Det kommer byrådet til at arbejde med fremover, idet byrådet på sit møde mandag eftermiddag sendte spørgsmålet videre til skole- og børneudvalget.
I praksis vil forslaget i Ribe-området betyde, at begrebet Vadehavsskolen nedlægges, og de fire skoler, der i dag findes under den fælles ledelse i Vadehavsskolen, bliver selvstændige skoler med egen leder.
Forslaget blev fremsat af Socialdemokratiet, og formanden for byrådsgruppen, Jakob Lykke, redegjorde for intentionerne med forslaget.
De er i forenklet form at styrke trivsel og læring og gøre skolen til en bedre skole med en lokal opbakning.
Jakob Lykke nævnte, at der de sidste år er forsvundet omkring 100 ledere fra skolevæsnet, og at der også har været en flugt af personale i øvrigt.
Han fortalte videre, at forslaget er gennemarbejdet og er blevet til i et samarbejde med bl.a. lærere og pædagoger, og for at skolerne kan blive bedre, er det nødvendigt, at politikere, lærere, forældre og samfundet gør noget, fastslog Jakob Lykke.
Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) slog fast, at man i første omgang skulle stemme om, hvorvidt forslaget skulle sendes til børne- og skoleudvalget. Hvis byrådet vedtog det, er det udvalget, der skal behandle sagen.
Ved den efterfølgende afstemning var der 30, der stemte for at sende sagen i udvalg, mens Anne Marie Geisler Andersen (R) undlod at stemme.
Dermed blev der ingen debat i byrådssalen i denne omgang om forslaget, men sagen kommer senere op i byrådet, når udvalgsbehandlingen er færdig, ligesom sagen ifølge forslaget skal sendes i offentlig høring.
Hvis forslaget gennemføres, vil skolevæsnet blive bragt tilbage til den struktur, der var kendt med selvstændige skoler før den nye struktur blev gennemført.