Tekst: René Jørgensen foto: Esbjerg Kommune
6. september 2024.

Ny plan for Familierådgivningen: Vi skal lære af familiers sager

Forvaltning ser indad og skaber læring af de berørte familiers sager. Planen for at få Familierådgivningen tilbage på ret kurs bliver derfor udbygget.

Familier og medarbejdere skal have tilliden til Familierådgivningen i Esbjerg Kommune tilbage. Med en omgørelsesprocent på 42 procent, som ligger to procent over landsgennemsnittet, er der ingen tvivl om, at der fortsat skal arbejdes for at få truffet de rigtige afgørelser, så familierne kan tro på, at de får den behandling og afgørelse, som de skal.

”Jeg er virkelig ked af det forløb, der har været omkring Familierådgivningen. Vi har for mange familier, der i første omgang får en forkert afgørelse. Det skal vi have ændret og så skal vi have glæden og stoltheden tilbage hos medarbejderne. Så nu ser vi indad og forsøger at finde ud af, hvor skoen trykker, så vores familier igen kan føle sig trygge omkring deres sager i Familierådgivningen,” siger Pia Damtoft, der er udpeget som ny leder af Borger & Arbejdsmarked.

Eksterne undersøgelser

Helt konkret vil den nye leder have et eksternt rådgivningsfirma til at tale med de berørte familier og gennemgå deres sager for at sikre, at afgørelserne er korrekte.

Derudover skal en ekstern rådgiver gennemgå de ti seneste klagesager for at fokusere på arbejdsgangene og sikre, at afgørelserne fremadrettet er korrekte fra starten.

Endelig skal der gennemføres en ekstern undersøgelse af arbejdsmiljøet i Familierådgivningen, så problemerne kan blive identificeret og rettet.

De nye initiativer fra Pia Damtoft supplerer den genopretningsplan, som Social & Arbejdsmarkedsudvalget vedtog den 11. juni 2024.

”Både på børnehandicapområdet og i familierådgivningen har der været en meget positiv udvikling fra 2022 til 2023. Den udvikling skal vi holde fast i og forstærke, og vi har allerede en hel række af initiativer på vej,” forklarer Pia Damtoft.

Tæt på medarbejderne

Pia Damtoft kommer til at bruge tid i Familierådgivningen, så hun på tætteste hold kan være med til at få vendt udviklingen.

”Det er vigtigt for mig, at alle vores medarbejdere er glade og trygge for at gå på arbejde. Vi har et stort arbejde med at få genskabt tilliden i Familierådgivningen, og her hiver vi i samarbejde med kommunens HR-afdeling, Personale & Udvikling, en ekstern partner ind for at få lavet en grundig analyse af, hvad der skal til for at genskabe trivslen i Familierådgivningen.”

Pia Damtoft har indtil nu været chef for Jobcenter Esbjerg, dette job fortsætter hun i. Dog vil genopretningen af Familierådgivningen have førsteprioritet, og derfor vil hun også bruge tid hos Familierådgivningen.

”Min største opgave bliver at få kigget på Familierådgivningen. Derfor sætter jeg mig også fysisk ud i afdelingen flere dage om ugen, så jeg er tætteste muligt på både de ansatte og familierne, men det her er ikke et arbejde, der er klaret over en nat. Det kommer til at tage tid, dog skal ingen være i tvivl om, at det er vores topprioritet i den kommende tid.”

FAKTA

Omgørelsesprocenten

Omgørelsesprocenten dækker over sager, som familier klager over til Ankestyrelsen, hvor Ankestyrelsen enten ændrer, ophæver eller sender sagerne tilbage til kommunen for fornyet behandling.

I 2023 blev der behandlet 155 klagesager på familieområdet i Esbjerg Kommune. Flere klager kan vedrøre samme borger.

Omgørelsesprocenten er 42 % i Esbjerg Kommune og 40 % på landsplan. I 2022 var omgørelsesprocenten 45 % i Esbjerg Kommune og 40 % på landsplan.

Der er sket en positiv udvikling i omgørelsesprocenten på børnehandicapområdet fra 2022 til 2023, hvor tallet i Familierådgivningen er faldet fra 58 % i 2022 til 51 % i 2023.