Tekst og foto: Renè Jørgensen
12. september 2019.

Ny flot træbro forbinder Damvej med den gamle kirkegård i Gravsgade.

I tre dage har Ronny og Tobias fra firmaet Wood-ways, Skanderborg, boet på Ribe Byferie, hvor de i de første to dage har arbejdet med fundering til den nye bro over Stampemølleåen.

Onsdag skulle arbejdet afsluttes, og der kom så vognmanden med den nye træbro, som er lavet hjemme på værkstedet i Skanderborg, – et arbejde der kunne gøres på tre uger. Broen er 21,5 meter lang, og vejer godt 10 tons. Som tidligere beskrevet er broen blevet til ved et samarbejde mellem Ribe Byferie og Ribe kirkegårde, med bla. støtte fra fonde.

Broen er bygget i hårdttræ, som er FSC certificeret – og er en bro af bedste kvalitet, der udover at være flot og robust også er utrolig slidstærkt.

Beboerne i området omkring Damvej og Holmevej har måske taget turen over Liden Kirstens bro, nær Slotsbanken, der for nyligt er udskiftet med en ny bro. Denne bro kommer netop fra Wood-way, så Skanderborg firmaet har før udført et godt arbejde i Ribe.

Fakta om broen

FSC-mærket (Forest Stewardship Council) er en garanti for træ, du kan købe med god samvittighed. I en FSC-skov bliver der ikke fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Samtidigt er FSC en garanti for, at skovdriften tager mange hensyn til skovens biologiske mangfoldighed, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er sikret uddannelse, sikkerhedsudstyr og en rimelig løn. Princippet er at fælde træer i en regnskov, uden at skoven tager skade af det. FSC mærker træ fra de skove, der drives bæredygtigt.

Broen blev til ved et samarbejde

Det er direktør i Ribe Byferie Resort, Heidi Maimburg, og kirkegårdsleder Hanne Gerken, der har udviklet ideen om den nye bro, der skal tjene flere funktioner.

Den nye bro skal være med til at binde sydbyen sammen med den gamle del af Ribe, og skal give gæsterne i Ribe Byferie Resort en god oplevelse, når de færdes mellem byferiens lejligheder og Ribe By’s seværdigheder. Broen skal desuden være med til at åbne den gamle kirkegård som et opholdssted, og dermed være med til at formidle den historie, som kirkegården også kan fortælle.

Kirkegårdsleder Hanne Gerken har tidligere fortalt, at både turister og fastboende gerne må bruge kirkegården som den have eller bypark, kirkegården er, men selvfølge med respekt for, at det er en kirkegård.

På et pressemøde på Ribe Byferie Resort med deltagelse af direktør Heidi Maimburg, Ribe Byferie Resort, formanden for byferien Vagn Sørensen, menighedsrådsmedlem Chr. Abildgaard og kirkegårdsleder Hanne Gerken, blev planerne præsenteret i juli måned, og nu kan det færdige resultat ses, sådan da, for med ladvogn og bro på Damvej kl. 10.00 – skulle det faktisk være en smal sag at få broen på plads.

Tidligere har Ribe fået en bro der var ”lidt” for kort, denne bro passede, men kranen der skulle løfte broen var denne gang ”lidt” for kort.

En ”bro-hilsen” måtte udsættes.

Som i en bedre film stod direktør Heidi Maimburg på den ene side og ventede på broen kom på plads, for på den anden side stod kirkegårdsleder Hanne Gerken. Meningen var, at de skulle mødes midt på broen, og give hinanden hånden som symbol på et fantastisk samarbejde. Sådan blev det nu ikke, for da klokken passerede 12.30, måtte man konstatere, at det kneb med rækkevidden på kranen. Nu var vejret ikke det bedste og i silende regn måtte de fremmødte se på at arbejdet trak ud.

Det lykkedes dog firmaet med hjælp fra en lokal entreprenør og dens gravemaskine af få broen det sidste stykke over, så arbejdet kunne forsættes. Torsdag forventes arbejdet helt færdigt.


Ronny Hansen fra firmaet Wood – Ways betragter arbejdet, mens der var tørvejr. Kl. 14.30 var arbejdsbeklædning regntøj – og her havde Ronny travlt.


Kl. 9.45 startede arbejdet med at få broen over åen – en udfordring der tog ind til kl. ca. 13.30

Broen vejer 10 tons, er 21,5 meter lang og lavet i tropisk hårdttræ.

Ventetiden var noget lang. Her er en situation, hvor Holger Maskov (yderst tilhøre) vist er ved at forklare Heidi Maimburg noget om vejrsituationen.

På den anden side af åen ventede personalet fra kirkegårdskontoret spændt på, at de kunne tage den første tur over broen.

Humøret fejlede ikke noget på Damvej, og da arbejdet trak ud, blev der serveret kaffe til de fremmødte, og det gjorde godt, når nu  ventetiden blev længere end beregnet.


Ingen begivenheder uden en selfie, og denne bro-begivenhed var ingen undtagelse. Her er det Christian Abildgaard fra menighedsrådet og kirkegårdsleder Hanne Gerken, der trodsede regnen

Selv om det er svært at se, så er der faktisk vand i åen. På billedet er det placeringen af broen, der arbejdes med. Broen svævede nogen tid i luften, mens der blev drøftet, hvordan kranerne skulle få broen helt over åen. Heldigvis forløb det hele fint, og når vi om nogle uger, forhåbentlig i lidt bedre efterårsvejr, passerer broen, kan vi glædes over dels det gode initiativ dels den pæne bro – men også over, at kirkegården nu er åbnet, uden man først skal igennem en låge. Og har vi ikke for mange bro-bizzer, ja så har vi en fin bro i mange mange år.