Tekst & Foto Johnny Tauman           Dronefotos (arkiv): Ove Detlevsen
9. juli 2019

16. juni 2015 meddelte Esbjerg Kommune, at der var givet dispensation fra anvendelses- bestemmelserne i byplanvedtægt nr. 10 ”Nørremarkskolen” til indretning af ca. 75. midlertidige flygtningeboliger på ejendommen beliggende Mosevej 71.
Ifølge byplanvedtægtens §2 stk 2 må området, hvor ejendommen er beliggende, udelukkende anvendes til skoleformål.

Nørremarkskolen var en af de mest progressive skoler i Danmark fra 70érne og frem til det faldende børntal slog igennem

Mens vi venter

Vi er nu midt på sommeren 2019, og der er ikke længere behov for at anvende ”Nørremarkskolen” som bolig for borgere, der har opnået flygtningestatus. Umiddelbart betyder det, at der nu står en lang række tomme bygninger, som allerede er mærket af tidens tand – punkterede ruder, råd og plader for ødelagte vinduer.

Spørgsmålet er, hvornår Esbjerg Kommune vælger at entrere med et nedbrydningsfirma, så området kan omdannes til boliger / grønt område eller peger på anden anvendelse.

Farup har vist vejen

I Farup har Esbjerg Kommune på bedste vis fjernet den gamle skolebygning – og området har dermed fået fjernet en lokal øjebæ. I Obbekjær står den gamle skolebygning, som blev forladt tilbage i 90´erne – en skamplet. Det må ikke ske på Nørremarken.
Mange har ytret sig om muligheder med bygningerne, som tilbage i 70´erne tiltrak sig besøg fra nær og fjern for at studere de pædagogiske muligheder med fleksible rumstørrelser takket være kæmpemæssige skydedøre. ”Nørremarkskolen” var et flagskib – og lad ikke minderne slutte med forfald udover, hvad der allerede er sket.

Oversigtskiltet vidner om en anderledes skole

Gammel beslutning: “Riv skolen ned”

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) har tidligere på RYK IND RIBE peget på, at der ligger en tidligere byrådsbeslutning fra 2014, der går ud på at rive bygningerne ned.
”Det er sådan set bare den beslutning, jeg forventer bliver genoptaget. Beslutningen blev jo lige som stillet i bero, da flygtningene strømmede ind over grænserne. Men nu er situationen en anden”, sagde borgmesteren og tilføjede dengang: ”Jeg ved godt, at der har været ønsker om at indrette et medborgerhus eller lignende i bygningerne, og jeg er da åben for en dialog omkring dette. Men bygningerne er ikke i særlig god stand, og skal der bruges rigtig mange penge på at istandsætte dem, er det spørgsmålet, om det er hensigtsmæssigt”

Medborgerhus i andre ledige bygninger

Nu er der jo også andre bygninger som det gamle Rådhus på Giørtz Plads og SeminarieHuset på Simon Hansens Vej, som er i langt bedre stand end Nørremarkskolen og ikke mindst ligger mere centralt. Her kunne “medborgerhuset jo hurtigt rykke ind”. Esbjerg Kommune står over for en stram budgetlægning – og her bliver der vel ikke plads til at føre midler til Nørremarkskolen – snarere tværtimod. Og så er der jo ved at komme mere liv på begge sider af jernbanen – i den gamle remise og stationsbygning. Der kan jo blive tale om ren synergieffekt.