Project Description

Tekst & Foto: Johnny Tauman
25. november 2021

Det er ofte i baggårdene, at man finder de bedste historiske minder – og Nederdammen 31 er ingen undtagelse. Her lå der en gang en velrenommeret virksomhed, som fremstillede skoletasker, tornystre, dametasker, tegnebøger og læderbælter.

Den ældre generation husker sikkert Kastrups Lædervarefabrik- / handel med tilhørende lokaler, hvor adskillige kvinder har siddet bøjet over symaskinerne – og hvor få skolelever havde et fritidsjob med at folde og stryge foret, så stingene kunne lægges i en stringent orden.

I dag hænger det flotte skilt i gården:
Lædervarefabriken
*Ribe*
*Guldhorn*
F. Kastrup

Kan du huske tiden?

Måske kan du huske tiden som syerske hos lædervarefabrikant Peter Kastrup (1929-1967) og / eller hos læderhandler Johan Ussing Kastrup (1967-1985). Din fortælling vil kunne berige RYK IND RIBEs læsere med viden om en periode, hvor kun et begrænset antal kvinder i Ribe var på arbejdsmarkedet – og måske en oplysning om lønniveauet.

To andre plader

I gården findes der to andre skilte, som hver især giver et indblik i historien – det drejer sig om en helt speciel mindeplade: HER GIEMMES STØVET AF SØDSKENDENE JOHANNES V ANGEL og en CICILIA M ANGEL.

Desuden findes der en oversigt med ejere gennem tiden – samt en forklaring på navnet Nederdammen.
Resterne af gavlhuset repræsenterer det hidtil ældste kendte stående bindingsværkhus i Ribe – eller måske i Danmark, fremgår det af oversigtstavlen. Byggeår 1488-1490. Ejere siden er opført i kronologisk.

 

Annonce