Tekst Hasse Jørgensen, pressefoto, mandag den 12. december 2012

Når der er særudstillinger på Museet Ribes Vikinger, hænger der store bannere både i udstillingerne og på siden af museet, men snart kan de også ses i gadebilledet i hænderne på fodgængere. Sydvestjyske Museer, som Museet Ribes Vikinger er en del af, er nemlig begyndt at upcycle bannerne fra tidligere udstillinger.

Og hvis du ikke lige ved, hvad upcycle betyder, er det altså – ifølge Den Danske Ordbog – at skabe flotte ting af genbrugsmaterialer.

Museerne har haft en større mængde bannere fra tidligere udstillinger liggende på lager, men nu kommer de frem i lyset igen som genbrugs-muleposer.

– Bannerne er lavet af noget virkeligt solid stof, fordi de skal kunne holde til at hænge længe. De er resistente mod at falme i solen, og farverne er vandfaste og smitter ikke af, når der falder nedbør. Vi har længe overvejet, hvad de kunne bruges til, når udstillingerne er færdige, og nu har vi fundet en god løsning, fortæller lederen af Sydvestjyske Museers afdeling for Publikum og Marketing, Svanborg Kristinsdóttir.

Sydvestjyske Museer har en syerske ansat, Mille Lund, og det er hende, der tryller bannerne om til muleposer. Hun har blandt andet været i gang med at upcycle bannerne fra 2019-udstillingen ”Dannebrog, Dannebrog, Dannebrog – fra konge til klaphat” og 2017-udstillingen ”Sydvestjyske historier om Danmark”.

Bannerposerne er til salg i museumsbutikken på Museet Ribes Vikinger. De første kom til salg for nogle dage siden, og de blev nærmest revet væk, så Mille Lund har været nødt til at sætte sig til symaskinen igen.

I øjeblikket hænger der bannere for særudstillingen Vikingernes By på siden af museet ud mod Dagmarsgade, men Svanborg Kristinsdóttir kan endnu ikke sige, hvornår de bliver til muleposer.

Muleposer anno 2022