Tekst & Foto: Johnny Tauman
11. september 2024

Da dronning Margrethe besøgte Tønder Kommune d. 6. august 2022, var hele byen klar til at møde regenten, der deltog i en række aktiviteter. Hun kørte bl.a. gennem Tønder by i karet.
Tønder Kommune havde sørget for, at Mølledammen og Vidåen tog sig ud fra bedste vis – dvs. der var frit vandspejl og grøden var klippet i det område, hvor snæblen jo også hører hjemme.
Nu kommer Royal Run til Ribe – og når løbsruterne måske kommer forbi Skibbroen, Mølledammen og Dagmaråen, så må der handles forinden. Ribe kan ikke have øjebæen til skue på landsdækkende TV – det fortjener byen og dens borgere ikke. Det samme gælder byens mange besøgende turister.

(Dronefoto: Ove Detlevsen)

(Foto: Johnny Tauman) Udsigt fra de to liggestole

Tønder løser opgaven

Allerede i oktober 2019 skrev RYK IND RIBE artiklen: Mens vi venter på svar og handling kaster vi blikket på Tønder Kommune. Det er spændende læsning, som vi gengiver her:

Mens vi venter på Godot – eller en eller anden analyse om Mølledammen, hvad var så mere naturligt end at rette blikket mod vor sydlige nabo – Tønder Kommune – for at se, hvordan de passer vandløb, søer og damme. Interessen skyldes ikke mindst, at snæblen siges at have de bedste betingelser i og omkring Vidåen.

Spørgsmål til Tønder Kommune

RYK IND RIBE har derfor kontaktet Tønder Kommune – og forelagt afdelingsleder for Natur og Vandløb Jan Daniel Fandrey følgende åbne spørgsmål:

  • Er Tønder Kommune færdig med grødeskæring 2019?
  • Hvordan er politikken for området mellem Tønderhallerne og byen (Mølledammen).
    Er den tilgroede Mølledam i Tønder blevet næsten ufremkommelig i kano pga. snæblen.
    Og skal snæblen kunne gemme sig? Er det ikke nærmere geder, som står ”på lur”.
  • Er der afsat tidsterminer for el-fiskeri?
  • Har man i Tønder drøftelse om natur / kultur ift. vandløb og deres vedligeholdelse – specielt mellem hallerne og byen (Mølledammen)?

Afdelingsleder Jan Daniel Fandrey har svaret på spørgsmålene – og i forhold til udfordringerne i Ribe, så er der interessante forskelle i holdninger og indsatser de to nabokommuner imellem.

Grødeskæring

Tønder Kommune har afsluttet årets grødeskæringsindsats.
”Vi vedligeholder Vidåen jf. gældende regulativ, dvs. én gang årligt”, fortæller afdelingslederen. Grødeskæring gennemføres som udgangspunkt i perioden 15. juni til 15. oktober med hovedindsatsen i august og september.

Tilgroning af Mølledammen

Som i Ribe har Tønder en mølledam. Jan Daniel Fandrey siger om tilgroningen: ”Der er ikke ændret på vedligeholdelsesbestemmelen for Mølledammen og Vidå opstrøms som følge af Snæbelprojektet”. Afdelingslederen slår fast, at vedligeholdelsen er fastsat i regulativet for Digelaget for Tøndermarsken.
Omfanget af grødeskæringen skal sikre, at der findes en vandførende skikkelse gennem området, svarende til Vidås skikkelse. Jan Daniel Fandrey slutter spørgsmålet med følgende kommentar: ”Overvejelser om forholdet til ”Snæbel” eller ”Snæbel og Gedder” er ikke afspejlet særligt i vedligeholdelsen af Mølledammen”.

Særlige indgreb er nødvendige

”Tilgroning i mølledammen er helt forventelig. Hvis man ønsker at fastholde bunddybder og blankt vandspejl, må der iværksættes særlige indgreb som for eksempel opgravning af bundmateriale med års mellemrum samt udvide og intensivere den årlige grødeskæring”, fastslår afdelingslederen.

Vedr. tidsterminer for elfiskeri

Der er ikke faste terminer for el-fiskeri. Hvis tidspunkt eller fartøj falder uden for det, som er tilladt i sejladsregulativerne, tager vandløbsmyndigheden konkret stilling og giver tilladelse i fornødent omfang.

Vedr. natur/kultur

Afslutningsvis kan afdelingsleder Jan Daniel Fandrey fortælle følgende: ”Kommunen har modtaget en henvendelse fra private kanoudlejere, der er blevet drøftet mellem Natur og Vandløb samt Kultur og Fritid”.
Der foreligger ingen data om indholdet heraf.

RYK IND RIBE takker Tønder Kommune for hurtig tilbagemelding – artiklen bragt 23. oktober 2019