Tekst Hasse Jørgensen, arkivfoto Johnny Tauman, fredag den 5. marts

Så sker der noget omkring Mølledammen! Udvalget for teknik og byggeri har skåret igennem og sender nu en konkret ansøgning til udvalget for plan og miljø om tilladelse til at skære grøde i Mølledammen fire gange årligt.

Dertil kommer, at udvalget for teknik og byggeri har bedt forvaltningen om at komme med en plan for vedligehold af Mølledammen. Og udvalget vil starte en proces, der skal bringe Mølledammen ud af Natura 2000. Hvis det lykkes, vil det fremover blive meget lettere at oprense og vedligeholde Mølledammen.

Det oplyser formanden for udvalget, Søren Heide Lambertsen (V) efter fredagens møde. Et møde, der i øvrigt blev rekordlangt med omkring to og en halv time. Det skyldtes nu ikke kun debatten om Mølledammen, men at der ifølge formanden var flere større sager, der medførte en del kommentarer fra udvalgsmedlemmerne. Det gjaldt bl.a. planerne om cykelstier, men mere om det andet sted på siden.

Søren Heide Lambertsen fortæller, at årsagen til, at ansøgningen om oprensning af Mølledammen er sendt til kollegerne i udvalget for plan og miljø er, at det er dette udvalg, der har myndigheden og skal sige ja eller nej.

– Vi kører i to spor i sagen. Dels sender vi en konkret ansøgning om tilladelse til oprensning, og det er første gang, det er sket. Tidligere har det været forespørgsler.

– Det andet spor er, at vi har bedt forvaltningen udarbejde en vedligeholdelsesplan for Mølledammen.

– Gør vi ikke noget, vil det hele sande til. Vi har bedt om en vedligeholdelsesplan med oprensning af dammen ved hjælpe af en såkaldt støvsuger, hvor vi uddyber dammen ved at suge sand og andet op fra bunden. Det e en metode, hvor vi også kan skåne nogle sjældne vandplanter og sætte dem ud i søen igen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Søren Heide Lambertsen

– Vi har bedt om en plan for, hvornår og hvor ofte det vil være passende at gøre det indenfor nogle få år, fortæller udvalgsformanden.

Søren Heide Lambertsen oplyser desuden, at man vil iværksætte en proces for at få Mølledammen ud af Natura 2000.

– Det betyder, at vi skal skaffe et stykke erstatningsnatur, og det er ikke noget, der sker lige i morgen men indenfor de næste otte år.

– Hvis vi kan få Mølledammen ud af Natura 2000, vil det blive meget lettere at oprense og vedligeholde Mølledammen. Så kan vi eksempelvis bruge en gravemaskine fremfor en støvsuger til processen. Det vedligeholdelsesplanen skal fortælle er også, hvor ofte, der er behov for at oprense Mølledammen, fortæller Søren Heide Lambertsen.

Sagen omkring Mølledammen har vandret rundt i systemet i efterhånden lang tid, men det sidste svar fra Miljøstyrelsen under Miljøministeriet siger klart, at det er kommunen selv, der er myndighed.