Project Description

Tekst & Foto Johnny Tauman
29. juni 2020

Et godt jordbær skal være fast og ensartet rødt – og så må det jo godt smage sødt. Ved starten til den anden sommermåned er vi allerede godt i gang med at plukke jordbær – og hvor vejret jo spiller en central rolle for størrelse og smag.
Med mere end 50 års erfaring ønsker 77 årige Hans Jørgen Klinkby fra Hygum – øst for Ribe – omkring 20 grader – lidt sol med skyer. – Det giver de bedste jordbær med den rigtige smag, lyder det fra den erfarne jordbærdyrker, som i 48 år har haft sine kone Mie med i produktionen.

9 i spanden og 1 i munden

Derfor er de sidste ugers tropevarme også kommet på tværs, da den har fået nogle af jordbærrene til at blive mindre. Det forhindrer dog ikke masser af jordbærhungrende familier i at tage bilen og tage ud og selvplukke med en bestemt metode: 9 i spanden og 1 i munden. Det kan blive til rigtig mange spiste jordbær samt spandevis af friske bær til dels hyggespisning, men også mange til fryseren.
Mange supermarkeder sælger friske jordbær – og i disse Coronatider kan man jo ikke tjekke fasthed. Derfor tager mange afsted til nogle af de få marker, hvor der endnu er selvplukning.

Mange sorter

Er du jordbærkender? For hvilken sort skal du så gå efter, hvis du fx vil prøve selv at dyrke jordbær?
Det er lidt af en labyrint, da der findes 9 sorter, som anbefales. Med den korrekte sammensætning, så er det faktisk muligt at have jordbær fra juni helt ind i oktober. Langt de fleste kender nok ”Korona” – den har en kraftig vækst med store rød bær og en dejlig sød smag. Og så kommer vel ”Senga Sengana” med de middelstore, mørkerøde bær med den intense jordbærsmag.

Fejrer jubilæum senere

I Hygum er ”Honeye” en populær sort – ikke mindst fordi den hører til de sikre tidlige sorter. Klinkby Jordbær har været på markedet i 50 år – men venter med at fejre jubilæet pga. coronakrisen. Hans Jørgen og Mie skriver bla., at de har nydt alle årene med ansatte, mødet med mange mennesker og ikke mindst de mange, mange millioner jordbær, som er plukket og solgt.

Engang var der 235 plukkere

De mange jordbær hos Klinkby Jordbær – og for blot at nævne nogle af sorterne: Zefyr, Sengana, Honeye, Sonate, Florence Faith og Malvina – dyrkes på fem hektar . Det svarer til 50.000 kvadratmeter, som er beliggende på Ribevej 100 mellem Sdr. Hygum og Ribe.
I ”gamle” dage var 15 hektar dækket med jordbærplanter, men det er ikke længere rentabelt. Dengang var der i højsæsonen 235 plukkere – nogle kom på cykel fra Ribe, Gram og Rødding – andre i busser. I dag klares opgaven af et fast team bestående af litauere– og dagligt leveres der friske jordbær til fem butikker og 5 gårdbutikker samt to vejboder – den ene på stedet og den anden i Vejen.

Annonce