Project Description

“Men han har jo ikke noget på,” sagde et lille barn. Mange opgaver ved den gamle vognportsbygning og slusen mangler løsninger

Tekst & Foto: Johnny Tauman
3. august 2022

Da jeg trådte ind i slusemesterens gamle vognportsbygning, der er blevet renoveret og indrettet til madpakkehus, hvor også en nyetableret udstilling fortæller de besøgende om egnens vandveje, både inden- og uden for diget, så fik jeg straks en flashback til HC: Andersens eventyr, Kejserens nye klæder, hvor alle mennesker på gaden og i vinduerne sagde: “Gud hvor kejserens nye klæder er mageløse! hvilket dejligt slæb han har på kjolen! hvor den sidder velsignet!” Ingen ville lade sig mærke med, at han intet så, for så havde han jo ikke duet i sit embede, eller været meget dum. Ingen af kejserens klæder havde gjort sådan lykke.
“Men han har jo ikke noget på,” sagde et lille barn. “Herregud, hør den uskyldiges røst,” sagde faderen; og den ene hviskede til den anden, hvad barnet sagde.
“Men han har jo ikke noget på,” råbte til sidst hele folket.

Festlig indvielse

Under stor festivitas blev huset indviet d. 24. juni – og siden er der ikke sket noget. Udstillingen er en mager omgang plancher, som sagtens kunne løftes med 3D landskabsmodeller, der viser, hvordan diget og stormfloder spiller hasard med hinanden. Der kunne også være videoklip, som viser erfaringerne fra de seneste stormfloder. Eller er plancher det udstillingen skal byde på – hverken mere eller mindre?

Savner bord-bænkesæt ude og inde

Og så skulle der jo også være bord-bænkesæt. Hertil siger landskabsarkitekt Steen Gelsing, der netop er vendt tilbage efter sin ferie: – Der er bestilt 4 fire bord-bænkesæt til opstilling ude på gårdspladsen. De var oprindeligt lovet leveret i uge 27, men inden sommersæsonen meddelte leverandøren, at de blev forsinkede. Steen har netop været forbi Slusemesterboligen og kunne konstatere, at bord-bænkesættene endnu ikke er leveret. (Se dog appendix nederst i artiklen)
– Der kommer også nogle bord-bænkesæt inde i udstillingslokalet på et tidspunkt, men her har jeg ikke haft tid til at lede efter noget, som både er holdbart, men også er pænt, siger landskabsarkitekten.

Kan udstillingen optimeres

Steen Gelsing forklarer, at selve udstillingen er Nationalpark Vadehavets: – Den har Esbjerg kommune ingen andel i. Vi stiller kun lokalet til rådighed.
Derfor har RYK IND RIBE også sendt ideerne videre til Nationalparken Vadehavet, så det kan blive en  oplevelsesrig udstilling.

Redningsstige og handicapvenligt toilet

Der er desuden to hængepartier ved Ribe Kammersluse, men her melder Steen Gelsing hus forbi.

– Jeg har ikke noget med selve slusen at gøre, og kan derfor ikke svare på, om der er gjort nogle overvejelser omkring et yderligere behov for stiger. Der er i dag stiger på begge sider af slusekammeret ved vejbroen.
Forespørgslen handler om en stige ved den nye anlægsbro vest for slusen – og/eller redningskranse

Endelig er der ikke sket noget mht. en løsning på en mere handicapvenlig – let oplukkelig dør for kørestolsbrugere til toiletterne? Hvem har den opgave??

Appendix med positiv melding

Landskabsarkitekt Steen Gelsing har opdateret meldingen vedr. bord-bænkesæt.

Bord-bænkesættene skal stå på gårdspladsen ved Slusemesterboligen. Træet har en speciel forhistorie: Tømmeret (Azobé) er ca. 60 år gammelt og stammer fra bolværket ved det tidligere Korsør Færgeleje. Vil du vide mere – anvend linket: https://www.thors-design.dk/om-thors-design

 

Annonce