Project Description

Tekst Sasja Kaldan, foto René Jørgensen, fredag den 23. juli

I Silkeborg, hvor jeg kommer fra, er det en stor turistattraktion at sejle med Hjejlen.

Vi, der voksede op i byen, sejlede ikke med skibet. Dels fordi det kunne vi jo bare gøre en anden dag, og dels fordi vores forældre syntes, det var nemmere at tage bilen til Himmelbjerget.

Jeg ved ikke, om det samme gør sig gældende i Ribe, hvor turisterne lige nu samles foran domkirken hver aften for at gå med på vægtertur. Måske glemmer man lidt, hvad ens egen by har at byde på. Som ny tilflytter i byen oplever jeg det hele med nye øjne, og i den kommende tid, vil jeg skrive om mine oplevelser i Ribe by og omegn. Måske kan det give jer læsere inspiration og lyst til, at genopdage egen by og glædes over alt det Ribe har at byde på.

Jeg gik med på vægtertur forleden aften. Vægteren, en ældre Herre, var en absolut morsom, underfundig og dygtig fortæller. Og på turen i Ribes gader fik vi indblik i byens spændende historie. Både bygninger og storkerede blev præsenteret på levende vis, og der var plads til både grin og mere alvorlige miner undervejs.

Den sidste rigtige vægter gik sin sidste runde i Ribe i 1902, men senere fandt man på, at det kunne være interessant for byens turister, at opleve vægteren og høre hans gamle sange på turen i Ribes gamle gader.

Jeg synes turen var utroligt spændende. Det bliver ikke sidste gang, jeg tilbringer en time i vægterens selskab og føler historiens vingesus samt får indblik i byens spændende historie. Turen varer cirka en time, der gås i et stille tempo, så alle kan følge med. Turen er gratis, og den begynder på torvet hver aften kl 20 i perioden 1 maj – 15 september. I perioden 1 juni – 31 august kan man også komme med på tur kl 22. Gå med alene eller tag naboen, veninden eller kæresten under armen og oplev en time i godt selskab. Og slut eventuelt aftenen af med en aftenstund på en af Ribes mange hyggelige serveringssteder.