Tekst Hasse Jørgensen, dronefoto Ove Detlevsen, fredag den 4. juli 2025

Det glædelige var, at fagbevægelsens Jobpatrulje torsdag i Ribe ikke mødte nogle unge i job, som ikke havde nogen ansættelseskontrakt. Til gengæld var det mindre godt, at jobpatruljen mødte en del, der trods en arbejdstid på mere end otte timer i ugen ikke fik løn under sygdom, og det er heller ikke i orden, at mange uge løfter og skubber for tunge ting.

Det fortæller Laura Christensen fra HK, der er koordinator på Jobpatruljen, der torsdag blandt andre steder i Syd- og Sønderjylland også besøgte Ribe. Jobpatruljen er et samarbejde mellem HK og 3F.

Jobpatruljen informerer både de unge, der har et fritidsjob, arbejdsgiverne og de unges forældre om de regler og vedtægter, der gælder for de unge i et fritidsjob.

– Vi informerer om reglerne, og generelt viser det sig, at de unge mener at kende reglerne, men deres viden er ikke altid helt korrekt, fortæller Laura Christensen.

Hun fortæller videre, at i nogle tilfælde er overskridelserne af reglerne så store, at der bliver sendt besked videre til de faglige organisationer, som så sender fagfolk ud for at snakke med arbejdsgiverne.

– Generelt i området har der været mange overtrædelser af reglerne, og vi har ikke været et eneste sted, hvor reglerne blev overholdt til punkt og prikke. Generelt er også, at de unge, der arbejder mere end otte timer i en uge, ikke får løn under sygdom.  Mange får fysiske mén af arbejdet som hovedpine og ondt i ryggen. Tre ungarbejdere var også alene på arbejdspladsen, og det er ikke tilladt.

– En af de adspurgte følte sig utryg på arbejdet på grund af ubehagelige kunder. De fleste har en chef eller kollega, de kan læne sig op af, men en af de adspurgte havde ikke den mulighed.

Kan det ikke være svært som ungarbejder at gå til chefen og sige, at reglerne ikke overholdes?

– Jo, og har de ”knuder” i maven, kan vi gå lidt tættere på, og vi kan uddele ”kontakt mig kort”, som de kan udfylde og sende til os. Så kan vi sende fagfolk ud og tale med arbejdsgiveren om nødvendigt.

– Vi er til for at oplyse både de unge, arbejdsgivere og forældre om reglerne, så de unge får en god start på arbejdslivet, siger Laure Christensen.