Tekst: Johnny Tauman Foto: Jacob Sangild (copyright)
16. oktober 2019
På dette mærkelige køretøj eller måske nærmere båd med hjul kan man læse følgende opslag:
”Dette er B&B Mandøpigen´s turbåd, Mandøpigen, der skal sejle gæster rundt i Vadehavet.
Det er vores eget design, skroget blev bygget i Tyskland og kørt til Danmark, hvor vi har udrustet den med elektronik, mekanik og apteringen.
Den ligger her, hvor den skal færdiggøres og senere synes af søfartsstyrelsen.
Båden er en amfibiebåd, den kan køre på sandbunden, hvis vandet er for lavt til at sejle på.”

Jacob Sangild har taget et billede, der viser Mandøpigens styrehjul
Vi har valgt igen at bringe artiklen om Mandøpigen – bragt i sommerferien – se evt. på vores hjemmeside, hvor artiklen er suppleret med Poul Eriks fotografier.
Artikel i RYK IND RIBE fra 2. juli:
”Jeg arbejder nærmest i døgndrift på at få båden gjort færdig, så derfor er der ikke så megen tid til presse info lige nu, som vi plejer,” fortæller Poul Erik Fredskild fra B&B Mandø- og når alligevel at oplyse en vigtig nyhed: ”Vi nærmer os en prøvesejlads – formentlig midt i juli måned.”
Skibsekspertise på Tåsinge
Det handler om turfærgen ”Mandøpigen”, der siden oktober har ligget i Vindeby på Tåsinge – direkte over for Svendborg. ”Der er meget god skibsekspertise i området,” forklarer Poul Erik Fredskild til RYK IND RIBE. Han er selv uddannet maskinmester og været med i det store arbejde med rørføringer til hydraulik-, vand- og oliesystemerne. Båden er udstyret med hjul, som kræver tilsvarende rørsystemer som motorerne.
På båden har der siden foråret arbejdet en snedker, som har beklædt det isolerede styrehus og salonen.
Hjemmeside med opdatering
Om sejladen i Vadehavet siger man i folkemunde, at der er for lidt vand til, at man kan sejle – og der er for meget vand til, at man kan køre. ”Og det er ærgerligt, fordi der er så meget at se og opleve i det store område, Nationalpark Vadehavet, der er på UNESCO’s verdensarv liste”, skriver Poul Erik Fredskild på hjemmesiden, som også bringer billeder fra processen samt opdateringer til pressen.
Fladbundet og let fartøj
B&B Mandø ønsker med sit projekt at kan bringe gæsterne meget tættere på Vadehavets mange oplevelser. Derfor bygger man turfærgen ”Mandøpigen”, der er et fladbundet og relativt let fartøj. Målet er, turfærgen ubesværet kan glide hen over fladvandede områder, og som samtidig kan sejle stabilt i de dybe tidevandsstrømme, som gennemskærer Vadehavet.
Hollandsk design
Poul Erik Fredskild fortæller, at der ikke er nogen havn på Mandø og tilføjer: ”Derfor er det nødvendigt, at ”Mandøpigen” både kan sejle på meget lavt vand og køre det sidste stykke ind på den tørre strand. Et sådant fartøj findes ikke på markedet i dag.
B&B Mandø har derfor – i samarbejde med den hollandske skibsdesign virksomhed ”Bruce Roberts Europe” – fået udviklet vores ideer og ønsker til gennemarbejdede konstruktionsplaner. Planerne er godkendt af Søfartsstyrelsen, og finansieringen er på plads”.
Hjulophæng var en stor udfordring
Selve skroget er skabt i Holland, medens hjulophæng og alle andre tekniske installationer om bord på fartøjet er designet og udviklet af B&B Mandøs egen design afdeling.
Poul Erik glæder sig til at afprøve en af de store udfordringer, nemlig udviklingen af de bevægelige hjulophæng til dette store fartøj. Det er en forudsætning, at hjulene kan løftes fri af vandet, når skibet sejler. ”Mange forskellige modeller er blevet afprøvet, og der er kørt computer simulationer med de kræfter og påvirkninger, som hjulene kan blive udsat for, og vi er på den måde nået frem til det mest optimale design, nikker en meget tilfreds designer.
På langfart for at tjene
I gamle dage var det meget almindeligt, at mændene på de tre danske Nordsø-øer sejlede langfart. Dels for at tjene penge, og dels for at kunne arbejde hjemme i perioder mellem sejladserne. Poul Eriks tilværelse minder meget om dette liv – i en mere moderne udgave. Han har skiftet mellem faste perioder på sin arbejdsplads, offshore i Nordsøen, og perioder hjemme på Mandø, hvor han dyrker sin store lidenskab: At tegne, konstruere og bygge.
“Jeg stoppede på Nordsøen i efteråret 2018, og har siden oktober kun arbejdet på denne båd”, fortæller Poul Erik til RYK IND RIBE velvidende, at det er lidt af et stort sats for at nå i mål med sine drømme. Der må kæmpes All in!”
Måske tur til Skibbroen
Har du svært ved at forestille dig båden, så tjek lige artiklen om fugletælling, hvor Miljøstyrelsen bruger et amfibiekøretøj – et sekshjulet køretøj uden skrue, men som kan sejle korte strækninger. Turfærgen ”Mandøpigen” er helt anderledes, men har de samme egenskaber– og vil måske kunne ses ved Skibbroen i Ribe med turister fra B&B Mandø.