Tekst og fotos Hasse Jørgensen, tirsdag den 16. januar 2024
I 2012 bryggede Benny Thomsen, Mandø, den første Mandø-øl, og siden er den øl blevet en stor succes og findes nu i tre varianter, nemlig Efterårssmagen af Mandø, Forårssmagen af Mandø og Smagen af Mandø.
I de første år var der kun to øltyper på markedet, nemlig Smagen af Mandø og Skipperøl. Men tingene har udviklet sig, og på et tidspunkt overtog Ørbæk Bryggeri produktionen af Mandø øl, der brygges for Mandø Brugs.
Nu er det Ribe Bryghus, der har overtaget produktionen og netop har lanceret Efterårssmagen af Mandø, der er en mørk lagerøl. Senere følger Forårssmagen af Mandø og Smagen af Mandø efter De er begge af typen lys ale.
Indehaverne af Ribe Bryghus, Lars Nielsen og Mark Vind, forklarer, at årsagen til, at Ribe Bryghus har overtaget produktionen, hænger sammen med, at det lokale bryghus’ produktion passer rigtig godt til de mængder, der skal brygges.
– Vi brygger for Mandø Brugs, der aftager hele produktionen, og vil man købe Mandø øl, skal det ske via Mandø Brugs. Vi sælger den dog også på bryggeriet, men vil købmænd eller restauratører have den, skal de henvende sig til Mandø Brugs, fortæller Lars Nielsen.
De tre øl sorter er alle tilsat naturens egne produkter, som findes på Mandø. For Efterårssmagen af Mandø gælder det bl.a. brombær fra hegnene på Mandø og Strandkvan fra forlandet. Strandkvan er et ældgammelt lægemiddel brugt fra Grønland i nord til Middelhavet i syd.
– Det er Ørbæk Bryggeri, der har udviklet typerne, og vi har fået opskrifterne fra Ørbæk, som vi har fulgt nøjagtigt, så det er den kendte smag, kunderne får, fortæller Lars Nielsen.