Tekst Hasse Jørgensen, foto privat og Hasse, onsdag den 18. juni 2025
Historien om Mandø Kro er historien om, hvordan man realiserer en drøm. Om hvad det koster og om, hvordan man gør visionerne til virkelighed, selv om det tærer alvorligt på opsparingen. Til gengæld giver det en stor tilfredshed at kunne give gæsterne en stor oplevelse og se, projektet lykkes..
Jette Thomsen ejer sammen med ægtefællen Jan Mandø Kro, og mens Jan passer sit job i Ribe ved Next Mobility og hjælper til på kroen i fritiden, er det Jette Thomsen, der står for den daglige drift, hvilket omfatter rengøring af værelser, rengøring af kroen, madlavning og masser af andre ting.
– For os gælder det om at give vores gæster en god og anderledes oplevelse. Jeg er ikke gourmet, men jeg får da heldigvis ros for min mad, og Jan er rigtig god til at servere og snakke med vores gæster. For vi vil gerne give dem en unik oplevelse og fortælle dem om Mandø og dens historie. Og så er vi så heldige, at min man har en meget fleksibel arbejdsplads, fortæller Jette Thomsen en solrig formiddag, hvor alt – som sædvanligt – ånder fred og idyl på den lille vadehavsø.
(Artiklen fortsættes under billedet)

Jette Thomsen i krostuen, hvor der kun lukkes 25 spisende gæster id på en normal aften
For et par år siden forpagtede parret kroen, og datteren Tilde hjalp til hen over sommeren. Men om vinteren er der ikke arbejde nok, så Tilde har startet sin egen karriere i lære som maler og kommer og hjælper til, når der er behov.
For et års tid siden købte Jette og Jan bygningerne, og siden er det gået stærkt. Kroen har rent ud sagt fået en gevaldig overhaling, og det er ikke færdigt endnu.
– Vi har renoveret værelserne i hovedbygningen, og vinterens store projekt bliver en lejlighed på 1. sal i hovedbygningen, hvor vi selv skal bo, når vi får vores hus på Valmuemarken 15 i Gredstedbro solgt. Det arbejder Ribe Mæglerne godt på.
(Artiklen fortsætter under billedet)

Huset i Gredstedbro, der nu er til salg
-Indretningen af lejligheden på 1. sal kræver bl.a. en brandadskillelse mellem etagerne, og det er dyrt. Jeg tør i øvrigt slet ikke gætte på, hvor mange penge, vi har puttet i projekt Mandø Kro, men det er mange. Vi har heldigvis en god bank, der tror på os, men desværre vil kreditforeningerne ikke låse os noget til projektet, så det koster. Vi har brugt vores opsparing, og nu har vi sat huset til salg, fortæller Jette Thomsen, der også har modtaget 150.000 kroner fra LAG.
– Men, som hun siger, det er dejlige penge, men de rækker ikke langt. Vi laver det hele selv med hjælp af gode venner og bekendte, men materialerne løber op i udgifter, og el-systemet, som vi helt skifter, og vand, kan vi ikke selv arbejde med.
Jette, der tidligere var leder af en boinstitution, fortæller til gengæld, at hun nyder tilværelsen på Mandø.
– Jeg har det virkeligt godt her, og jeg kan lide arbejdet, selv om der er meget af det. Men det motiverer også, når det er en selv, man arbejder for.
– Vi har valgt at sige, at vi kun vil have 25 spisende gæster om aftenen, for gæsterne skal have en unik oplevelse, og det skal ikke være sådan, at de absolut skal forlade deres bord på et bestemt tidspunkt, fordi der skal et nyt hold til. Vi har et beskedent menukort, men vi satser på virkelig gode råvarer og får vores kød fra en slagter i Slagelse. Det er lidt dyrere, men det er godt, slår Jette Fast.
De syv værelser i hovedbygningen, hvor der er to badeværelser til, er renoveret, og planen er, at de tre værelser i annekset med eget bad og toilet også skal have en tur, når tiden er inde.
(Artiklen fortsættes under billedet)

Der er gjort meget ud af hyggen inden døre på kroen, og gæsterne kan se øen fra gule cykler
I stueetagen er der lavet et stort fællesrum med legehjørne til børnene, og her kan gæsterne spise deres morgenmad, som de selv står for, ligesom de kan sidde og hygge sig om aftenen.
– Vi har ikke morgenmad, for jeg er alene om driften i dagtimerne, og døgnet har altså kun 24 timer. Derfor kan gæsterne købe morgenbrød i Mandø Brugsforening og selv lave den i fællesrummet. Vi ved også, at værelserne ikke er store, og derfor kan gæsterne også sidde i fællesrummet og hygge sig om aftenen, lyder det fra Jette.
Hun gør i øvrigt meget ud af samarbejdet til fordel for Mandø, og frokostgæster på kroen henvises til Mandøpigen, der til gengæld henviser aftenspisende til kroen.
– Der er ingen grund til, at vi serverer frokost, for der er i forvejen to frokosttilbud på øen. Det drejer sig om, at vi samarbejder til fordel for Mandø, forklarer Jette, der også køber så mange dagligvarer som muligt i den lokale brugsforening.
I øvrigt har Mandø Kro nu også anskaffet cykler, som gæsterne kan leje.
– Vi fik nogle opfordringer til at skaffe cykler. Det gjorde vi. Dem har vi malet skriggule og forsynet med teksten Mandø Kro, så de er synlige, fortæller Jette.
Da parret havde overtaget kroen, fik Jette noget af en overraskelse. Det viser sig nemlig at hendes tipoldeforældre ejede kroen fra 1907 til midt i halvtredserne. Først drev de kroen som forsamlingshus, og da datteren Johanne overtog stedet og senere giftede sig med en digearbejder, Martinus, blev stedet lavet om til kro. Siden har der været flere forskellige ejere og forpagtere.