Project Description

Tekst Hasse Jørgensen, arkivfoto, søndag den 12. september

Storkene.dk havde i denne uge et bebudet møde med Ribe Storkelaug, og resultatet er, at der nu sættes målrettet ind for at få storkene tilbage til Ribe.

Jesper Leegaard, Kåre Fog og Jess Frederiksen fra Storkene.dk var inviteret til Ribe for at diskutere hvilke muligheder der er for at få storken tilbage til Ribe.  Baggrunden er, at Ripenserne nu savner storken så meget, at man er besluttet på, at det er nu slaget skal slås for storken. Det er nu den skal tilbage som en elsket og fast indbygger i Danmarks ældste by, hvor den ikke har boet siden 2004, hedder det i en pressemeddelelse fra Ribe Storkelaug.

Planerne for hvordan storken skal tilbage, er noget man allerede har tænkt over i Ribe. Ove Beck og Steen Klaaby fra Ribe Storkelaug, har udarbejdet en slagplan, som Storkene.dk bakker op om og som vi nu i fællesskab kommer til at bygge videre på.

Planen går i sin helhed ud på, at genskabe den pleje af de enorme engarealer ved blandt andet Ribe Østerå, som tidligere gjorde Ribe til et eldorado for storken og andre engfugle. Planen vil komme til at være det værktøj, som kan sikre Ribes fremtidige storkepar en alsidig kost lige fra ankomst til afrejse.

Så kan man måske sige – hvorfor først nu? Til det siger Ove Beck og Steen Klaaby, at netop nu giver det mere mening end i lang tid, da bestanden af hvid stork i Vesteuropa er i voldsom fremgang.

I år har der været storke på reden på Haderslevvej flere gange. Det er hos Inge og Tonni Christensen, som i mange år har kæmpet en brav kamp for at få storken til at flytte ind på deres storkerede, der i 2021 er blevet til to storkereder. Også Inge og Tonni blev besøgt under turen til Ribe. De har netop fået gravet endnu et stort paddevandhul, som skal være med til at understøtte væksten i områdets bestand af primært butsnudet frø.

– Ribe skal nok blive Storkenes By igen. Men det hele starter muligvis hos Inge og Tonni i løbet af de kommende par år. Og når først vi har et fast par, så kan synergieffekten sætte det hele i gang. Storke har det som bekendt med at trække flere storke til og dermed kan Ribe Bys storkereder igen blive beboet af ynglende storkepar.

– Vi kommer til at følge op på dette projekt over de kommende par måneder, siger Ove Beck og Steen Klaaby.

Annonce