Tekst og fotos: Renè Jørgensen, torsdag den 16. januar
Så fik Lustrup sit eget brød, et velsmagende rustikt brød, der er skabt lokalt.
Hos POMPEI, når køen er længst, står man nogen gange og tænker: skal jeg ikke prøve noget nyt i dag. Et hurtigt kig hen over hylderne viser, at der er et brød med navnet Lustrup. Da det blev min tur, kom brødet med hjem. Et dejligt, rustikt brød som jo måtte have en historie – hvorfor ellers navnet Lustrup-brød.
Hvad gør man så? Man får selvfølgelig fat i bagermester Mikkel Hansen.
En jagttur blev starten på Lustrup-brødet.
– Det startede med samtale på en jagttur, fortæller Mikkel Hansen. – Jeg snakkede med Ove Beck, der bor på Roagervej og driver et fritidslandbrug. Ove Beck spurgte ind til, om man ikke kunne lave noget brød, hvis han kunne levere kornet dertil. Det var for 2 år siden. Første år blev der høste en mindre del til testbagning og med gode resultater. Det er rug, der er plantet på marken. Rug har det godt i Danmark, køligt klima og lange somre der som regel giver et okay udbytte, siger Mikkel Hansen
Produktion af brødet tager to dage.
– Vi blev enige om, at han skulle prøve at få dyrket noget mere, og så ville jeg prøve at få noget brød ud af det. Jeg fik så tusind kilo korn, som er renset og klar til brug. Jeg har selv en lille mølle, hvorpå kornet bliver malet til mel til selve dejen. Nogle korn bliver kun lige knust får at få lidt kerner i dejen. Noget af rugmelet bliver skoldet og lavet til en grød, ligesom kerner får et opkog for at gøre dem bløde. Skoldningen og de bløde kerner er med til at give et saftigt brød, og så er der selvfølgelig også surdej i. Dejen bliver f.eks kørt om mandagen og hæver så på køl natten over, derefter bliver den slået op og sat til hævning igen natten over, hvorpå den så bliver bagt. Så det tager to dage at lave selve brødet.
– I starten af det ny år vil jeg se, om jeg kan få lavet nogle morgenstykker ud af den nye høst, fortæller Mikkel Hansen, der er gået i skarp træning.
Bygningskonsulent og fritidslandbrug.
Det er bygningskonsulent Ove Beck, Roagervej i Ribe, der driver et fritidslandbrug ved siden af sin virksomhed.
– Det er en vinterrug, der ikke har fået kunstgødning og ikke er sprøjtet. I 2020 lægger vi om til økologi, og det vil sige, at vi ikke sprøjter, og jorden har nu ligget i tre år på den måde, fortæller Ove Beck.