Tekst & Foto: Johnny Tauman Dronefotos: Ove Detlevsen
21. juli 2019
Hvis du drømmer om at bo på landet – at være en del af et fællesskab og så alligevel kunne nå Ribe Bymidte på få minutter – både i bil og på cykel, så er landsbyen Lustrup stedet.

Købmanden havde til huse i den hvide bygning over for skolen og boldbanen
Byen, der er opstået omkring krydset med skole og købmand er et eftertragtet sted at bosætte sig– og der er opført mange gedigne villaer gennem de sidste mange år. Alligevel har man formået at bevare det unikke – og de historiske bygninger specielt omkring bymidten.
Byen strækker sig i 4 retninger
Lustrup set fra nord – viser udstykningen mod nord, øst og syd
Lustrup set fra vest med Vikinge huse nederst til højre
Vel er købmanden lukket – og skolen har for længst lidt samme skæbne, men der er opstået nye muligheder – og i sammenholdet med Damhus er der skabt nogle store visioner for fremtiden – og så ligger Vikingcentret jo ”lige i baghaven”.
Begrænset mulighed for køb
Et kik på platformen BOLIGA viser, at der pt kun er to muligheder for køb i Lustrup. Du kan på adressen Strengevej 8B erhverve en helårsgrund på 1107 m2 for 365.000 kr. Vil du hellere investere i en færdig bolig, så ligger der på den dobbelte nabogrund på 2390 m2 en patriciervilla på ikke mindre end 212 m2. Dette eksklusive liebhaveri kan erhverves for 4.348.000 kr.

Kun på Strengevej er der for tiden udbudt byggegrund og patriciervilla til salg. Byggegrunden ligger mellem den første villa og den hvide patriciervilla
Planer for Aktivitets- og Kulturhus
I Lustrup går man og drømmer om at bygge et Aktivitets- og Kulturhus for Lustrup/Damhus i stil med Farup Fælled – blot lidt mindre. Og det skal nok lykkes. På boldbanen midt i byen skal der snart opføres i bålhytte – og ideen er, at et nyt Aktivitets- og Kulturhus skal erstatte ”forsamlingshuset”, som har til huse i en af bygningerne i den gamle skole.

Den gamle skole med lejemål

Forsamlingshuset er ved at være nedslidt
Uddrag af Landsbyplanen for LUSTRUP – DAMHUS
I Esbjerg Kommunes ”Landsbyplan for LUSTRUP – DAMHUS” fra 2010 skriver man bla. om Lustrup: Byens historie rækker langt tilbage i tiden, og er tæt knyttet til Lustrupholm, som tidligere var ejet af bispesædet i Ribe. Her kan man spore ejerskabet tilbage til 1233, hvor gården nævnes første gang. Lustrupholms nuværende hovedbygning stammer fra 1774. Den har siden været mølle, privatejet gård, mejeri og landbrugsskole.
Unik trafikkultur
I dag har byen ca. 200 indbyggere og er et meget attraktivt sted for familier at bosætte sig på grund af nærheden til både Ribe by, skole og ikke mindst naturen.
Og så peger man på det karakteristiske træk ved byen: de meget grønne gaderum, hvor vejen snor sig med grønne rabatter mod de tilstødende ejendommes haver. Et udtryk, som giver byen et roligt og stilfærdigt udtryk, hvor både bilister, cyklister og fodgængere kan færdes med gensidig hensyntagen til hinanden.