Tekst og arkivfoto Hasse Jørgensen, fredag den 9. februar 2024

Når Dagmarsgade på mandag spærres for gennemgående trafik fra banegården til Kurveholmen i otte uger, giver det væsentlige gener for ikke alene Sydvestjysk Brandvæsen i Ribe men for udrykningskøretøjer generelt.

Hvis udrykningskøretøjer kommer fra nord og skal til midt- eller sydbyen, skal de enten køre hele vejen rundt om Ringvejen, og det kan koste kostbare minutter i forlænget køretid, eller udrykningskøretøjerne skal gennem gågaden, hvilket også tager længere tid på dage med mange mennesker i Ribe.

Dertil kommer, at eksempelvis ambulancer, der kommer fra andre byer, ofte føres af chauffører, der ikke er kendte i Ribe. De kører efter GPS, og en GPS vil normalt vise chaufføren rundt om den spærrede Dagmarsgade.

Stationsleder ved Sydvestjysk Brandvæsen i Ribe, viceberedskabschef Kjeld Tauman, peger på, at det ikke kun er et problem for udrykningskøretøjerne.

– Skal vi til midt- eller sydbyen, kommer vi til at køre gennem gågaden, men skal vi længere syd på i kommunen, bliver det Ringvejen, vi bruger.

– Men de brandfolk, der bor i den sydlige del af Ribe eller længere syd på, har også problemet. De kan ikke bare lige køre gennem gågaden men skal rundt med Ringvejen, og det tager tid, siger Kjeld Tauman, der i øvrigt synes, at otte uger virker som en lang tidshorisont for lukningen af Dagmarsgade.

Årsagen til afspærringen er, at den varmeledning, der skal sende varme fra varmeværket ved Odins Plads til Ø. Vedsted og videre syd på, skal lægges i jorden ved Dagmarsgade, og det kræver et større entreprenørarbejde.