Tekst Hasse Jørgensen, pressefoto, tirsdag den 17. september 2024

I udstillingen Genskabt på Ribe Kunstmuseum viser den internationalt anerkendte kunstner Louise Hindsgavl (f. 1973) nye værker, der tager udgangspunkt i Ribe Kunstmuseums historie og arkitektur. Og i vanlig stil, drejer Hindsgavl det hele i en overraskende og dramatisk retning.

Kunstneren er opvokset lige uden for Ribe, blev student fra katedralskolen i 1991 og blev uddannet fra Designskolen i 1999. Hun har gjort porcelænet til sit primære materiale, men arbejder i dag med mange andre materialer som stentøj, stoffer og store stedsspecifikke installationer. Udstillingen på Ribe Kunstmuseum er ingen undtagelse.  Den vises i perioden fra den 5. oktober 2024 til den 18. maj 2025.

Louise Hindsgavl har ladet sig inspirere af museumsbygningens oprindelse som privatbolig for Ribes rigeste mand, fabrikanten Balthazar Giörtz, som ejede et stort bomuldsvæveri i Ribe. Sammen med sin kone, Clara, adopterede de Claras niece Elisabeth, som flyttede ind i Giörtz’ pragtvilla, der i folkemunde havde fået tilnavnet ”Slottet”. Elisabeth blev siden gift med den kendte fotograf Jacob A. Riis og flyttede til USA. Hindsgavl folder hele familien Giörtz’ persongalleri ud i sine karakteristiske dramatiske figuropstillinger.

En stor eksplosion på fabrikken blev starten på enden for Giörtz, som gik konkurs og flyttede fra Ribe. Hans hus blev købt af byens borgere, som etablerede et kunstmuseum i bygningen. Museets historie er med andre ord vævet tæt sammen med opbakning fra frivillige borgere. Det er baggrunden for, at Louise Hindsgavl inviterede alle interesserede til at deltage i udarbejdelsen af et vævet værk til udstillingen. Siden foråret har over 50 personer således vævet et 25 meter langt værk i bomuldstråd, som skal indgå i udstillingen som et symbol på ripensernes fællesskab og væveriets betydning for byen og museet.

I udstillingen har Louise Hindsgavl genskabt familiens og museets historie gennem sin personlige og fantasifulde fortolkning. Keramiske skulpturer af familiens medlemmer, rekonstruerede arkitektoniske elementer fra husets storhedstid, og en installation, der fremmaner den store eksplosion på Giörtz’s fabrik, fortæller om familiens liv fra storhedstid over tragiske dødsfald til fallit. Den anerkendte og Reumert-præmierede scenograf Christian Albrechtsen har stået for udstillingsscenografien.

Louise Hindsgavls Genskabt er en fantasifuld og spektakulær udstilling, der hen over vinteren og frem til foråret kan opleves på Ribe Kunstmuseum. Udstillingen er støttet af Augustinus Fonden, Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorcks Fond, Statens Kunstfond, Toyota-Fonden, samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond

Der er fernisering fredag den 4. oktober kl. 16 på Ribe Kunstmuseum med åbningstale ved forfatter Merete Pryds Helle.

En tilpasningsdygtig ung kvinde